- Oedipus Rex'te Tiresias Kimdir?
- Çatışma Başlıyor
- Geleceği Gören Kör Bir Adam mı?
- Oidipus Tiresias'ı Ne Yapmakla Suçluyor?
- Tiresias'ın Haklılığı Kanıtlandı mı?
İnanmayarak Tiresias, Oedipus Oidipus Rex öyküsünde kendi düşüşünü garantilemiştir. Öykünün analizi genellikle bilmeden kendi babasını öldüren ve annesiyle evlenen Oidipus'un trajedisine odaklanır.
Kader fikri sık sık tartışılır ve tanrıların rolü Oedipus'un kişisel korku hikayesinde rol oynamıştır. Ancak Oidipus'a gerçeği söyleyen tek kişiye çok az ilgi gösterilir.
Tiresias'ın söylediği katıksız gerçek Oidipus için acı verici olabilirdi, ama kendisini büyük bir ıstıraptan kurtarabilirdi kâhinine sözde hizmetten fazlasını yapmıştı.
Oedipus Rex'te Tiresias Kimdir?
Bu Oedipus'taki kör kahin basit bir peygamberden daha fazlasıdır. Oedipus Rex'teki Tiresias Tiresias, Oidipus'a gerçeği getirirken, tehdit edilip alay edilene kadar gerçeği açıklamayı reddeder.
Gerçeği aradığını iddia eden Oedipus, Tiresias'ın söyleyeceklerini gerçekten duymak istemez Tiresias, Oidipus'un öfkesinin ve kâhinin kendisine getirdiği habere vereceği tepkinin tamamen farkındadır ve bu yüzden konuşmayı reddeder.
Tiresias, Homeros'un birçok oyununda yinelenen bir karakterdir. Antigone'de Kreon'a gelir ve hatta Truva savaşının sonundan sevgili evi İthaka'ya dönmek için seyahat eden Odysseus'a görünür.
Tiresias, kendisine vahyedilen kehaneti çeşitli karakterlere aktarırken her durumda tehdit, taciz ve hakaretlerle karşılaşır. Sadece Odysseus ona nezaketle davranır Odysseus'un kendi asil karakterinin bir yansımasıdır.
Kehanetleri nasıl karşılanırsa karşılansın, Tiresias kehanetlerinde tutarlıdır. katıksız gerçeğin teslimi Kendisine kehanet yeteneği verilmiştir ve tanrıların ona verdiği bilgileri aktarmak onun görevidir. Diğerlerinin bu bilgilerle ne yapacağı kendi bilecekleri iştir.
Ne yazık ki Tiresias için, sık sık tacizle karşılaşıyor Hem bir kahin hem de Kral'ın yaşlı bir danışmanı olarak kazandığı saygıdan ziyade tehditler ve şüphe.
Çatışma Başlıyor
Oyunun açılışında Oidipus saray kapısında toplanmış, korkunç bir veba salgınının Teb şehrine getirdiği kayıpların yasını tutan halkı inceler.
Oidipus Rahibi sorgular ve halkın yaktığı ağıtlara yanıt verir, onların durumundan dehşete düştüğünü ve onlara sempati duyduğunu iddia ederek ve onların acılarını hafifletmek için elinden geleni yaptığını söyledi:
" Ah! zavallı çocuklarım, bilin, ah, çok iyi bilin, Sizi buraya getiren arayış ve ihtiyacınız.
Sen herkesi hasta ediyorsun, ben de öyle, ama benim acım, seninki ne kadar büyük olursa olsun, hepsinden üstün. Acın herkesi ayrı ayrı etkiliyor, onu ve başkasını, ama ben hem general, hem kendim, hem de senin için aynı anda üzülüyorum.
Bu yüzden uyuşukları gündüz düşlerinden uyandırmayın. Çocuklarım, döktüğüm gözyaşları çoktur,
Ve birçok yorgun düşünce labirentinden geçtim. Böylece yakaladığım bir umut ipucunu düşündüm,
Ve izini sürdüm; Menoeceus'un oğlu, eşimin kardeşi Creon'u soruşturmaya gönderdim
Pythian Phoebus'un Delphic tapınağında, Devleti eylemle veya sözle nasıl kurtarabilirim? ."
Konuşmasını bitirirken, Kreon Kral'a kehaneti bildirmek ve Teb'i vebadan kurtarmak için yaklaşır Kreon vebanın nedeninin Kral Laius'un ölümünden sorumlu olanların hâlâ yaşıyor olması olduğunu açıklar.
Vebayı sona erdirmek ve krallığı kurtarmak için bulunmalı ve ya sürgün edilmeli ya da öldürülmelidirler. "Çok şey duydum ama adamı hiç görmedim." Bu da Laius'u tanıdığını ama Teb kralı olduğunda onunla tanışmadığını gösterir.
Suçun çözülmesi gerektiğini beyan eder, ancak Uzun zaman sonra ipuçlarını bulmak Kreon, tanrıların cevapların onları arayanlar tarafından bulunabileceğini bildirdiklerini söyler. Kreon'a verilen kehanette çok özel ve ilginç bir dil kullanılmıştır:
"Bu topraklarda, dedi tanrı; 'Arayan bulur; Ellerini kavuşturup oturan ya da uyuyan kördür."
Bilgiyi arayan kişi onu bulacaktır. Bilgiden yüz çeviren kişi ise "kör" olarak adlandırılır.
Bu, olacakların ironik bir habercisidir Kral ile ona ihtiyacı olan bilgiyi getirmeye çalışan peygamber arasında Oidipus katillerin neden hemen bulunmadığını öğrenmek ister.
Kreon, sfenksin bilmecesiyle birlikte aynı zamanda geldiğini ve kralın katillerini bulmaktan daha öncelikliydi. Birinin krala saldırmaya cüret edebileceği düşüncesine kızan Oidipus, sıranın katillere gelebileceğini söyleyerek, ölen kralın intikamını alacağını ve Şehri kurtaracağını ilan eder.
Geleceği Gören Kör Bir Adam mı?
Tiresias Kral Oidipus saygın bir kahindir ve tanrıların iradesine ilişkin önemli konularda daha önce kraliyet ailesine tavsiyelerde bulunmuştur.
Farklı arka planlar var Tiresias nasıl kör oldu? Bir hikayede, iki yılanın çiftleştiğini keşfetmiş ve dişiyi öldürmüş. İntikam için tanrılar onu bir kadına dönüştürmüş.
Çok uzun bir süre sonra, başka bir yılan çifti keşfetti ve erkeği öldürdü Bir süre sonra, tanrılar cinsel aktiviteden kimin daha çok zevk aldığı konusunda tartışırken, Tiresias'a danışıldı çünkü o bu eylemi her iki açıdan da deneyimlemişti.
Tiresias, kadının üç kat daha fazla zevk alma avantajına sahip olduğu yanıtını verir. Kadının seksten aldığı zevkin sırrını açıkladığı için Tiresias'a öfkelenen Hera, onu kör eder. Zeus, Hera'nın lanetini geri çeviremedi, gerçeği söylediği için ona ödül olarak kehanet armağanını verdi.
Başlangıçta Oedipus ve Tiresias'ın Oidipus, geçmişte Teb'e yaptığı hizmetlerden dolayı kahini över:
" Teiresias, her şeyi kavrayan bir kahin, Bilge ve gizli gizemlerin bilgesi, Göğün yüksek ve yerin alçak şeylerini, Körleşmiş gözlerin hiçbir şey görmese de biliyorsun, Şehrimize hangi vebanın bulaştığını; ve sana dönüyoruz, ey kahin, tek savunmamız ve kalkanımız. Tanrı'nın, kehanetini arayan bize verdiği yanıtın özü."
Olarak Oedipus'un kör peygamberi Gözler hoş karşılanan bir misafirdir, övgü ve hoşgeldin ile tanıtılır. Ancak birkaç satır içinde artık Oidipus'un beklediği güvenilir kahin değildir.
Tiresias, bilgeliğinden bir hayır gelmeyeceği halde bilge olduğu için lanetlendiğini söyleyerek talihsizliğinden yakınır. Oidipus, beyanatıyla kafası karıştı Tiresias ona neden bu kadar "melankolik" olduğunu sorar ve Oidipus'un eve dönmesine izin vermesi ve onu engellememesi gerektiğini, herkesin kendi yükünü taşıması gerektiğini söyler.
Oedipus'un buna tahammülü yok. Oedipus, kör peygamber Tiresias konuşmayı reddederek yurttaşlık görevini ihmal etmektedir. Her "Tebli yurtseverin" bildiği her şeyi söyleyeceğini ve Kral'ın katilinin bulunup adalete teslim edilmesine yardımcı olmaya çalışacağını ileri sürer.
Tiresias reddetmeye devam ettikçe, Oedipus öfkelenir ve bilgi talep etmeye başlar Tiresias'ın hem bilgisine hem de karakterine hakaret eder. Taşıdığı bilginin sadece kalp kırıklığı getireceği iddialarına karşı çıkarak kahinden taleplerde bulunurken öfkesi hızla tırmanır.
Tiresias haklı olarak Oidipus'u bu özel bilginin peşinden gitmenin onu sadece yıkıma götüreceği konusunda uyarır. Oidipus gururu ve öfkesiyle onu dinlemeyi reddeder, Kahinle alay ediyor ve cevap vermesini istiyor.
Oidipus Tiresias'ı Ne Yapmakla Suçluyor?
Oidipus gittikçe daha da öfkelenirken Tiresias'ı Creon'la ona karşı komplo kurmak Kibri ve öfkesiyle, bu ikilinin kendisini aptal durumuna düşürmek ve kralın katilini bulmasını engellemek için komplo kurduğuna inanmaya başlar.
Cesur açıklamaları ve yemininden sonra katil adalete teslim edilecek ya da kendisi bir lanetin altında kalacak Oedipus kendini köşeye sıkıştırmıştır. Katili ya da katilleri bulmaktan ya da kendi beyanlarıyla lanetlenmekten başka çaresi yoktur.
İnsanlara, o kişinin kim olduğunu bulacağına dair söz verdi. krallarını yok etti ve peygamberin reddiyle çileden çıktı ona bildiklerini anlatmak için.
Öfke nöbetinde, Tiresias'la alay eder ve onu aşağılar Tiresias konuşmaya zorlanır ve Oidipus'a aradığı adamın kendisi olduğunu açıkça söyler.
Bu yanıt Oidipus'u öfkelendirir ve Tiresias'a kör olmasaydı onu cinayetle suçlayacağını söyler. Tiresias ise Oidipus'un tehditlerinden korkmadığını, çünkü doğruları söylediğini belirtir.
Oedipus aradığı cevabı almış olmasına rağmen, bunu kabul etmeyecek Çünkü gurur ve öfke onu peygamberin kendisinden daha kör yapmıştır. İronik bir şekilde, Oidipus Tiresias'ın bir peygamber olarak otoritesini reddederek şöyle der:
"Sonsuz Gece'nin çocuğu, ne bana ne de güneşi gören herhangi bir insana gücün yetmez."
Tiresias'ın Haklılığı Kanıtlandı mı?
Oidipus'un atıp tutmasına ve ardından Kreon'u suçlamasına rağmen kendisine karşı ihanet ve komplo Tiresias'a körlüğünün kehanet yeteneğine kadar uzandığını söyler.
Tiresias, kör olanın Oidipus olduğunu söyler ve Oidipus ona görüş alanından çıkmasını emretmeden önce birkaç hakaret daha ederler Onu yine Kreon'la komplo kurmakla suçluyor.
Kreon döndüğünde Oidipus onu tekrar suçlar. Kreon kral olmak istemediğini söyler:
"Kral adı için doğal bir özlemim yok, kralca işler yapmayı tercih ediyorum, Ve her aklı başında adam böyle düşünür. Şimdi tüm ihtiyaçlarım senin sayende karşılanıyor ve korkacak bir şeyim yok; ama kral olsaydım, eylemlerim çoğu zaman isteğime ters düşerdi."
Oidipus, Jocasta'nın kendisi gelip Tiresias'ın sanatını bilmediğine dair onu ikna etmeye çalışana kadar Kreon'un argümanlarını dinlemeyecektir. Laius'un ölümünün tüm hikayesini Oidipus'a açıklayarak onun kaderini mühürler. Ona yeni detaylar verir ve sonunda Oidipus kahinin ona gerçeği söylediğine ikna olur.
Bu Oedipus'taki kör peygamber Jocasta'nın da gerçeği fark ederek intihar etmesiyle oyun trajediyle sona erer. Midesi bulanan ve dehşete düşen Oidipus kendini kör eder ve tacı kendisinden alması için Kreon'a yalvararak oyunu bitirir. Kader, sonunda, kör olanı görenlere tercih etmiştir.