Akamas: Theseus'un Truva Savaşı'nda Savaşan ve Hayatta Kalan Oğlu

Acamas Atina Kralı Theseus ve Kraliçe Phaedra'nın oğlu olarak kardeşi Demophon ile birlikte doğmuştur. Savaşta yetenekli ve zeki olduğu söylenir ve kendi başına veya kardeşiyle birlikte birçok maceraya atılmıştır.

Yeteneği ve savaş zekası nedeniyle Truva Atı'na girip şehri almak için seçkin askerlerden biri olarak seçildi. Bu makale Acamas'ın hayatını kapsar Ailesi ve bazı maceraları.

Acamas'ın Maceraları

Yunan mitolojisine göre, Acamas ve Savaş Lordu Diomedes, Truvalı Paris'in Truva'ya kaçırdığı Spartalı Helen'in geri dönüşünü müzakere etmek üzere gönderilmişlerdir. Paris Helen'in gitmesine izin vermeyi reddettiği için bu girişim başarısız olmuş, böylece Acamas'ın elçisi eli boş dönmüştür.

Bu, Helen'in yasal kocası olan Sparta Kralı Menelaus'un Truva savaşını başlatmasına neden oldu, ne pahasına olursa olsun onu geri istiyordu. Akamas Truva'da Helen'in serbest bırakılması için pazarlık yaparken, Kral Priam'ın kızı Laodice'ye aşık oldu.

Çift, Munitis adını verdikleri bir erkek çocuk doğurur ve onu Acamas'ın büyükannesi Aethra'ya teslim eder, Helen'le birlikte onun hizmetçisi olarak gitmişti. Aethra, Trakya bölgesindeki Olynthus şehrinde avlanırken yılan sokması sonucu ölene kadar Munitis'e baktı.

Acamas Truva Savaşı

Paris Helen'i geri vermeyi reddedince, Menelaos'un diğer Yunan devletlerini Helen'i Troya'dan kurtarmak için yardıma çağırmasıyla Troya Savaşı başladı. Acamas Yunanlılarla savaştı ve Truva Savaşı'na katılmasına izin verilen seçkin askerlerden biri olarak seçildi.

Cesurca savaşarak Yunanlıların zafere ulaşmasını ve Helen'in afely kocasına döndü Diğer efsanelere göre, Yunanlılar geçip Troya'ya girdiklerinde, Acamas ve kardeşi Demiphon Troya Palladyumu'nu ele geçirdiler.

Palladium, yarı tanrı Triton'un kızı Pallas'ın bir oymasıydı. Truva şehrini düşmekten korumak Yunanlılar Troyalılara karşı savaşı kazanmak istiyorlarsa Palladium'u ele geçirmek zorundaydılar. Bu nedenle Acamas ve kardeşi Palladium'u geri almakla görevlendirildi. Ancak Homeros'un İlyada'sına göre Palladium'u ele geçirme sorumluluğu Odysseus ve Diomedes'e düşüyordu.

Acamas Annesini Nasıl Kaybetti?

Daha önce de belirtildiği gibi Acamas Atina Kralı Theseus'un tahtını kaybeden oğlu Babası, annesi Phaedra ile evlenmeden önce Antigone adında bir Amazonlu ile evlenmiştir.

Acamas'ın babası Antigone'den bir oğlu oldu Hippolytus olarak bilinen ve Hippolytus gençken doğum tanrıçası Artemis'e tapmaya karar verdi. Bu Afrodit'i kıskandırdı ve kızdırdı çünkü genç delikanlının tıpkı babası Theseus'un yaptığı gibi hayatını kendisine adamasını bekliyordu.

Bu nedenle aşk tanrıçası Afrodit, intikam almak için Kraliçe Phaedra'nın Hippolytus'a umutsuzca aşık olmasını sağlamıştır. Akamas'ın üvey kardeşi Hippolytus üvey annesiyle hiçbir şey yapmak istememiş, bu yüzden onun tüm ilerlemelerine direnerek onu hayal kırıklığına uğratmıştır.

Reddedilmekten bıktım, Phaedra intihar etti. Ancak Hippolytus'un ona tecavüz ettiğini belirten bir not bırakmadan. Bu durum Theseus'u kızdırır ve karısı Phaedra'nın intikamını alması için deniz tanrısı Poseidon'a dua eder.

Akamas Babasını Kaybeder ve Euboea Adası'na Sürgüne Gider

Poseidon Theseus'un isteğini yerine getirdi ve Hippolytus savaş arabasıyla giderken atlarını korkutmak için canavarlar gönderdi. Korkan atlar savaş arabasını devirdi ve Hippolytus'u tekerleklerin arasına hapsetti ve Delice koşarken onu da sürüklüyorlar. .

Bu arada Theseus, karısının geride bıraktığı notun bir oyun olduğunu ve Hippolytus'a cinsel teklifte bulunan kişinin karısı olduğunu öğrenir. Bu durum Theseus'u çok üzer ve Hippolytus'un yanına gider. onu Poseidon'un gazabından kurtar .

Theseus, Hippolytus'u yarı ölü olarak buldu ve kendi oğluna yaptıklarına ağladı. Çok geçmeden, Hippolytus hayaletten vazgeçti ve hikaye hızla Atinalılar arasında yayıldı Bununla birlikte, öfkelendiler ve Theseus'un popülaritesi onların gözünde azaldı. Bu olay diğer olaylarla birleştiğinde Theseus'un tahtından feragat etmesine ve Skyros adasına kaçmasına neden oldu.

İşte orada. Scyros Kralı Lycomedes tarafından öldürüldü. Theseus'un tahtını gasp edeceğinden korkan Acamas babasını kaybetti. Acamas ve kardeşi daha sonra Abante kabilesinin kralı Elephenor'un yönetimindeki Euboea adasına sürgüne gitti. Çünkü Menestheus, Discouri olarak da bilinen ikiz kardeşler Castor ve Polydeuces tarafından Atina kralı olarak atanmıştı.

Acamas ve Eponimlerinin Anlamı

Acamas anlam yıpratıcı değildir Truva Savaşı'ndaki acımasız ve cesur doğasını tasvir eder. Truva şehrinin 10 yıllık kuşatmasından sağ kurtulan birkaç kişiden biri olmasına şaşmamalı. Kiros'ta Akamas adlı bir burun adını ondan alırken, Attika Yarımadası'ndaki Acamantis adlı kabile de onun adını taşır.

Sonuç

Şimdiye kadar Acamas'ın hayatını doğumundan Truva Savaşı öncesi, sırası ve sonrasındaki kahramanlıklarına kadar ele aldık.

İşte burada bir özet tüm okuduklarımızdan:

  • Akamas, Atina Kralı Theseus ile Kraliçe Phaedra'nın oğlu ve Demophon'un kardeşiydi.
  • O ve kardeşi Abantes Kralı Elephenor'un yönetimindeki Euboea'ya sürgüne gittiler.
  • Truva savaşından önce Akamas, Helen'in serbest bırakılması için müzakere etmek üzere elçi olarak görevlendirilir ancak bu başarısızlıkla sonuçlanır.
  • Oradayken Priam'ın kızı Prenses Laodice'ye aşık oldu ve çift daha sonra Olynthus'ta yılan sokmasından ölen Munitis'i doğurdu.
  • O ve kardeşi daha sonra Truva Savaşı'nda savaştı ve Truva şehrini koruduğuna inanılan Palladium'un geri alınmasına yardım etti.

Akamas efsanesinden Homeros'un İlyada'sında bahsedilmese de, hikayesi bulunabilir epik şiir Aeneid ve Iliupersis'te .

Başa dön