(Tragedya, Yunanca, MÖ 423, 1.234 satır)
Giriş
Giriş | Sayfa Başına Dön |
"The Suppliants" (olarak da bilinir "Sadakatli Kadınlar" Gr: "Hiketides" Lat: "Supplices" ) Antik Yunan oyun yazarının bir tragedyasıdır Euripides İlk olarak M.Ö. 423 yılında üretilmiştir. "The Suppliants" . Aeschylus (Argos şehrinin Danaus ve Danaides tarafından kuruluşunu anlatır), Euripides ' oyunu, Adrastus ve Argive annelerinin, Argive istilacılarının cesetlerinin uygun bir şekilde gömülmesine izin vermek için Thebes'li Creon'a karşı verdikleri mücadeleyi ve Atina kralı Theseus'un müdahalesini konu alır. Sophocles ' "Antigone" .
Sinopsis | Sayfa Başına Dön |
|
Oyunun arka planı, Kral Oidipus'un yıkılmış ve gözden düşmüş bir adam olarak Teb'den ayrılmasından ve iki oğlu Polynices (Polyneices) ve Eteocles'in tacı için birbirleriyle savaşmasından sonraki zamana dayanır. Polynices ve Argive "Teb'e Karşı Yediler", Eteocles'in babalarının anlaşma şartlarını bozmasının ardından şehri kuşatır ve her iki kardeş de mücadelede birbirlerini öldürerek Oidipus'unKayınbiraderi Kreon Teb'in yöneticisidir. Kreon, Polynikes ve Argos'tan gelen istilacıların gömülmemesine, savaş alanında onursuzca çürümeye terk edilmesine karar verir.
Atina yakınlarındaki Eleusis'teki Demeter tapınağında geçen oyun, Polynices'in kayınpederi Adrastus ve Argive istilacılarının anneleri olan Koro'nun (oyunun başlığındaki "suppliantlar") Atina'nın güçlü kralı Aethra ve oğlu Theseus'tan yardım istemesiyle başlar. Theseus'tan Kreon'la yüzleşmesini ve onu antik geleneklere göre ölülerin cesetlerini teslim etmeye ikna etmesini isterler.Oğullarının gömülebilmesi için dokunulmaz Yunan yasaları.
Annesi Aethra tarafından ikna edilen Theseus, Argive annelerine acır ve Atina halkının rızasıyla yardım etmeye karar verir. Ancak Kreon'un cesetlerden kolay kolay vazgeçmeyeceği anlaşılır ve Atina ordusu cesetleri silah zoruyla almak zorunda kalır. Sonunda Theseus savaşta galip gelir ve cesetler geri getirilerek nihayet toprağa verilir (ölen generallerden birinin karısı,Capaneus, kocasıyla birlikte yakılmakta ısrar eder).
Tanrıça Athena daha sonra "deus ex machina" olarak ortaya çıkar ve Theseus'a Argos'la ebedi dostluk yemini etmesini tavsiye eder ve ölen Argoslu generallerin oğullarını, ebeveynlerinin ölümü nedeniyle Teb'den intikam almaya teşvik eder.
Analiz | Sayfa Başına Dön |
Cenaze törenleri eski Yunanlılar için çok önemliydi ve ölülerin cesetlerinin gömülmesine izin verilmemesi teması eski Yunan edebiyatında pek çok kez karşımıza çıkar (örneğin, Patroklos ve Hektor'un cesetleri için yapılan kavga Homer 's "İlyada" ve Ajax'ın cesedini gömmek için verilen mücadele Sophocles ' oyun "Ajax" ). "The Suppliants" Theseus'un Teb ile Argos arasında bu prensip meselesi üzerine çıkan tartışmaya müdahale etmeye karar vermesiyle, bütün bir şehrin sırf yabancıların cesetlerini geri almak için savaşa girmeye istekli olduğunu tasvir ederek bu kavramı daha da ileri götürür.
Sparta'ya karşı Peloponez Savaşı sırasında yazıldığı için oyunda açıkça Atina yanlısı siyasi imalar vardır. Oyun, özel ya da kişisel olandan ziyade genel ya da siyasi olana odaklanan kamusal bir oyundur. Baş kahramanları Theseus ve Adrastos, karmaşık karakterlerden ziyade diplomatik bir ilişki içinde kendi şehirlerini temsil eden yöneticilerdirçok insani zaafları olan.
Theseus ve Theban habercisi arasında geçen uzun bir tartışmada, sorumlu hükümetin erdemleri ve dezavantajları tartışılır; Theseus Atina demokrasisinin eşitliğini yüceltirken, haberci "bir güruhun değil" tek bir adamın yönetimini över. Theseus orta sınıfın erdemlerini ve yoksulların yasanın adaletine erişimini savunurken, haberci çiftçilerin hiçbir şey bilmediğinden şikayet ederve daha da az önemsemek ve insanları kontrol etmek için dilini kullanarak iktidara gelen herkese şüpheyle yaklaşmak gerekir.
Bununla birlikte, oyun boyunca paralel olarak ilerleyen, antik Yunan dramasının geleneksel trajik motifi olan kibir ya da gururun yanı sıra gençlik (başkahraman Theseus ve yardımcı koro, Yedi'nin oğulları tarafından kişileştirildiği gibi) ve yaş (Aethra, Iphis ve yaşlı kadın koro) arasındaki karşıtlık temasıdır.
Oyun sadece savaşın getirdiği keder ve yıkıma işaret etmek yerine, ekonomik refah, eğitimi geliştirme fırsatı, sanatın gelişmesi ve anın tadını çıkarmak gibi barışın daha olumlu nimetlerinden bazılarına da işaret ediyor (Adrastus bir noktada şöyle diyor: "Hayat çok kısa bir an; acıdan kaçınarak elimizden geldiğince kolay geçmeliyiz").Adrastus, sorunlarını müzakere yerine her zaman savaşla çözmeye çalışan ve ancak yıkıcı deneyimlerden ders çıkaran "insanoğlunun aptallığına" hayıflanır.
Kaynaklar | Sayfa Başına Dön |
- E. P. Coleridge tarafından yapılan İngilizce çeviri (Internet Classics Archive): //classics.mit.edu/Euripides/suppliants.html
- Kelime kelime çeviri içeren Yunanca versiyon (Perseus Projesi): //www.perseus.tufts.edu/hopper/text.jsp?doc=Perseus:text:1999.01.0121