Vivamus, mea Lesbia, atque amemus (Catullus 5) - Catullus - Antik Roma - Klasik Edebiyat

(Lirik Şiir, Latince/Romaca, M.Ö. 65 civarı, 13 dize)

Giriş

Giriş

Sayfa Başına Dön

"Vivamus, mea Lesbia, atque amemus" ( "Bırak yaşayalım, Lesbia'm, ve bırak sevelim" ) Romalı lirik şairin tutkulu bir aşk şiiridir Catullus olarak adlandırılır. "Catullus 5" veya "Carmina V" genel kabul görmüş kataloğundaki konumu için Catullus M.Ö. 65'li yıllara tarihlenen bu şiir, şairin tüm eserleri arasında belki de en iyi bilinenidir ve bazen şimdiye kadar yazılmış en büyük aşk şiirlerinden biri olarak kabul edilir. Şiir, aşıkları başkalarının yorumlarını görmezden gelmeye ve sadece birbirleri için yaşamaya teşvik eder, çünkü hayat çok kısadır ve ölüm sürekli bir uyku gecesi getirir.

Sinopsis

Sayfa Başına Dön

Şiir, şairin aşkı Lesbia'ya başkalarının dedikodularını ve imalarını küçümseme çağrısında bulunarak başlar ve ölümün ebedi gecesi gelmeden önce kısa hayatlarını dolu dolu yaşamalarını öğütler. Ardından Lesbia'dan kendisine sayısız öpücük vermesini ister, o kadar çok öpücük verecektir ki kötüler ve kıskançlar bunların hesabını soramayacaktır.

Analiz

Sayfa Başına Dön

Bu şiir Catullus 'nın Lesbia hakkındaki ilk yazıları, açıkça olayın çok tutkulu bir aşamasında yazılmıştır. "Lesbia", birçok Catullus ' şiirindeki Clodia, Romalı ünlü devlet adamı Clodius'un karısı Clodia'nın takma adı gibi görünmektedir. İkinci ve üçüncü dizelerdeki söylentilere yapılan gönderme muhtemelen Roma Senatosu'nda dolaşan dedikodulara atıfta bulunmaktadır Catullus Clodia ile bir ilişkisi vardır ve Catullus, Clodia'yı insanların onlar hakkında söylediklerine aldırış etmemeye çağırır, böylece onunla daha fazla zaman geçirebilir.

Hendek hece ölçüsüyle yazılmıştır (her satırda on bir hece vardır). Catullus Bu şiirde bol miktarda sıvı ünsüz vardır ve sesli harfler çok fazla elenmiştir, böylece yüksek sesle okunduğunda şiir gerçekten güzeldir.

İki bölümden oluştuğu düşünülebilir: ilk altı dize ("nox est perpetua una dormienda "ya kadar) bir tür soluksuz baştan çıkarma ve ardından gelen yedi dize, "conturbabimus illa "nın patlayan "b "leri ile orgazmik bir doruğa yükselen ve ardından son iki dizede sakin bir kapanışa doğru ilerleyen sevişmeyi temsil eder.

İlginç bir şekilde, 6. satırda hayatın "kısa ışığından" ve ölümün "daimi gecesinden" bahsetmesi, hayata dair oldukça karamsar bir bakış açısına ve ölümden sonra yaşamın olmadığına dair bir inanca işaret etmektedir ki bu inanç dönemin Romalılarının çoğuyla çelişmektedir. 12. satırda "nazardan" bahsetmesi, büyücülüğe dair (yaygın olarak tutulan) inançla, özellikle de kötü olanın bazı şeyleri bilmesi durumundaKurbanla ilgili sayılar (bu durumda öpücük sayısı) onlara karşı yapılan herhangi bir büyü çok daha etkili olacaktır.

Catullus'un en ünlü şiirlerinden biri olan ve yüzyıllar boyunca pek çok kez çevrilip taklit edilen bu şiirin etkisi, Ortaçağ ozanlarının şiirlerine ve 19. Yüzyıl Romantik ekolünün daha sonraki pek çok yazarına kadar izlenebilir. Bu şiirden pek çok türetme yapılmıştır (İngiliz şairler Marlowe, Campion, Jonson, Raleigh ve Crashaw, bunlardan sadece birkaçıdır.bu), bazıları diğerlerinden daha incelikli.

Önceki Carmen

Kaynaklar

Sayfa Başına Dön

  • Latince orijinali ve birebir İngilizce çevirisi (WikiSource): //en.wikisource.org/wiki/Catullus_5
  • Orijinal Latincenin sesli okunuşu (Klasik Latince)://jcmckeown.com/audio/la5103d1t06.php
Başa dön