Oresteia - Aeschylus

(Tragedya, Yunan, MÖ 458, 3 oyun boyunca 3.796 satır)

Giriş

Giriş - Oresteia'yı Kim Yazdı

Sayfa Başına Dön

" Oresteia " Antik Yunan oyun yazarının üçlemesi Aeschylus şunlardan oluşur üç bağlantılı oyun "Agamemnon" , "Libation Bearers" ve "Eumenides" . Üçleme bir bütün olarak, ilk olarak Atina'da her yıl düzenlenen Dionysia festivalinde MÖ 458 , nerede birincilik ödülü kazandı olarak kabul edilir. Aeschylus ' son doğrulandı ve ayrıca onun en büyük eseri . Atreus Hanedanı'nın cilveleri .. Agamemnon'un öldürülmesi karısı Clytemnestra tarafından oğlu Orestes'in intikamını ve sonuçları.

Özet - Oresteia Özet

Sayfa Başına Dön

"Agamemnon" Argos Kralı Agamemnon'un cariyesi Cassandra ile birlikte Truva Savaşı'ndan eve dönüşünü anlatır. Ancak karısı Clytemnestra, Agamemnon'un daha önce kızları Iphigenia'yı kurban etmesinin intikamını almak için (sevgilisi Aegisthus ile birlikte) uzun zamandır onun öldürülmesini planlıyordu. "Agamemnon" .

"Libation Bearers" Agamemnon'un çocukları Electra ve Orestes'in yeniden bir araya gelmesi ve Atreus Hanedanı'nın lanetinin yeni bir bölümünde Clytemnestra ve Aegisthus'u öldürerek intikam almalarını ele alıyor. Daha fazla ayrıntı için, bkz. "Libation Bearers" .

"Eumenides" Orestes'in annesi Clytemnestra'yı öldürdüğü için intikamcı Erinyeler tarafından Atina'ya kadar takip edilmesini ve suçunun Erinyelerin işkencesini haklı çıkarıp çıkarmadığına karar vermek için Athena ve Atinalılardan oluşan bir jüri önünde yargılanmasını anlatır. "Eumenides" .

Analiz

Sayfa Başına Dön

" Oresteia " (aşağıdakilerden oluşur "Agamemnon" , "Libation Bearers" ve "Eumenides" ) ise Antik Yunan oyunlarının eksiksiz bir üçlemesinin günümüze ulaşan tek örneği (komik bir final olarak sahnelenecek dördüncü bir oyun, bir satir oyunu olan "Proteus" İlk olarak M.Ö. 458 yılında Atina'da her yıl düzenlenen Dionysia festivalinde sahnelenmiş ve burada birincilik ödülünü kazanmıştır.

Teknik olarak bir trajedi olsa da, "Oresteia" Aslında "tragedya" terimi antik Atina'da modern anlamını taşımıyordu ve günümüze ulaşan Yunan tragedyalarının çoğu mutlu bir şekilde sona ermektedir.

Genel olarak, Korolar "Oresteia" diğer iki büyük Yunan tragedyacısının eserlerindeki korolara kıyasla aksiyonun daha ayrılmaz bir parçasıdır, Sophocles ve Euripides (özellikle yaşlı olarak Aeschylus tüm oyunun koro tarafından yönetildiği eski gelenekten sadece bir adım uzaklaşmıştır). "Eumenides" Özellikle Koro daha da önemlidir çünkü Erinyelerin kendilerinden oluşur ve belli bir noktadan sonra onların hikâyesi (ve Atina panteonuyla başarılı bir şekilde bütünleşmeleri) oyunun önemli bir parçası haline gelir.

Boyunca "Oresteia" , Aeschylus İnsan gerçekliğinin kararsız doğasını (iyi ve kötü, doğum ve ölüm, keder ve mutluluk, vb.) temsil etmek için güneş ve ay döngüleri, gece ve gündüz, fırtınalar, rüzgarlar, ateş, vb. gibi birçok doğal metafor ve sembol kullanır. Oyunlarda önemli miktarda hayvan sembolizmi de vardır ve kendilerini nasıl adil bir şekilde yöneteceklerini unutan insanlar canavar olarak kişileştirilme eğilimindedir.

Üçlemede işlenen diğer önemli temalar şunlardır: kan suçlarının döngüsel doğası (Erinyelerin kadim yasası, bitmeyen bir kıyamet döngüsü içinde kanın kanla ödenmesini emreder ve Atreus Hanedanı'nın kanlı geçmişi, şiddetin şiddeti doğurduğu kendi kendini sürdüren bir döngü içinde olayları nesilden nesile etkilemeye devam eder)Doğru ve yanlış (Agamemnon, Clytemnestra ve Orestes, doğru ve yanlışın net olmadığı, imkânsız ahlaki seçimlerle karşı karşıyadır); eski ve yeni tanrılar arasındaki çatışma (Erinyeler kan intikamı isteyen eski, ilkel yasaları temsil ederken, Apollon ve özellikle Athena yeni akıl ve uygarlık düzenini temsil eder); ve mirasın zor doğası (vetaşıdığı sorumluluklar).

Tüm dramanın altında yatan metaforik bir yön de vardır: arkaik kişisel intikam ya da kan davası yoluyla kendi kendine yardım eden adaletten, oyun dizisi boyunca (bizzat tanrılar tarafından onaylanan) yargılama yoluyla adalet yönetimine geçiş, içgüdülerle yönetilen ilkel bir Yunan toplumundan, akılla yönetilen modern bir demokraktik topluma geçişi sembolize eder.

Clytemnestra ve Aegisthus'un yönetimi sırasında Argos'un kendini içinde bulduğu tiranlık, Clytemnestra'nın biyografik kariyerindeki bazı olaylarla çok geniş bir şekilde örtüşmektedir. Aeschylus Sicilyalı tiran Hieron'un sarayına en az iki ziyaret yaptığı bilinmektedir (döneminin diğer önde gelen şairleri gibi) ve Atina'nın demokratikleşmesi sırasında yaşamıştır. Yunan tiyatrosunda ortak bir tema olan tiranlık ve demokrasi arasındaki gerilim üç oyun boyunca hissedilir.

Üçlemenin sonunda, Orestes'in sadece Atreus Hanedanı'nın lanetini sona erdirmek için değil, aynı zamanda insanlığın ilerlemesinde yeni bir adımın temelini atmak için de anahtar olduğu görülür. Aeschylus eski ve iyi bilinen bir efsaneyi temel olarak kullanır. "Oresteia" Bu konuya, kendisinden önce gelen diğer yazarlardan belirgin bir şekilde farklı bir şekilde, kendi gündemini aktararak yaklaşıyor.

Kaynaklar

Sayfa Başına Dön

  • İngilizce çevirisi "Agamemnon" E. D. A. Morshead (İnternet Klasikleri Arşivi): //classics.mit.edu/Aeschylus/agamemnon.html
  • Yunanca versiyonu "Agamemnon" kelime kelime çeviri ile (Perseus Projesi): //www.perseus.tufts.edu/hopper/text.jsp?doc=Perseus:text:1999.01.0003
  • İngilizce çevirisi "Libation Bearers" E. D. A. Morshead (İnternet Klasikleri Arşivi): //classics.mit.edu/Aeschylus/choephori.html
  • Yunanca versiyonu "Libation Bearers" kelime kelime çeviri ile (Perseus Projesi): //www.perseus.tufts.edu/hopper/text.jsp?doc=Perseus:text:1999.01.0007
  • İngilizce çevirisi "Eumenides" E. D. A. Morshead (İnternet Klasikleri Arşivi): //classics.mit.edu/Aeschylus/eumendides.html
  • Yunanca versiyonu "Eumenides" kelime kelime çeviri ile (Perseus Projesi): //www.perseus.tufts.edu/hopper/text.jsp?doc=Perseus:text:1999.01.0005
Başa dön