Deidamia: Yunan Kahramanı Aşil'in Gizli Aşkı

Deidamia Akhilleus'la gizlice ilişki yaşayan İskiri adasının kralı Lycomedes'in kızıydı. Akhilleus'un annesi Thetis onu kız kılığına soktu ve Lycomedes'in kızlarının arasına yerleştirdi.

Bu onun Truva savaşına katılmasını engellemek içindi çünkü bir kahin Akhilleus'un savaşa katılması halinde öleceği kehanetinde bulunmuştu. Aşil ve Deidamia arasında gerçekten ne oldu? ve Aşil'in kimliğinin nasıl ortaya çıktığını.

Deidamia Yunan Mitolojisi

Prenses Deidameia efsanesinin farklı hikâyeleri vardır ancak hepsinde ortak bir olay vardır; Deidamia'nın Akhilleus için bir ya da iki çocuğu vardı. Bir efsaneye göre, oğlunun Troya'da öleceğinden korkan Thetis, onu kız kılığına sokarak Scyros adlı küçük bir adaya götürür.

Ona Pyrrha ismini verdi, bu isim " Kızıl saçlı olan Thetis daha sonra Pyrrah'ın Amazonlar altında kapsamlı bir askeri eğitimden geçtiği yalanını söyleyerek onu Kral Lycomedes'e teslim etti. onu ' için bir hanımefendinin yollarını öğren ve evlilik için hazırlıklı olun.

Lycomedes Thetis'e inandı ve kılık değiştirmiş Akhilleus'u sarayına kabul etti, onu kızlarının arasına yerleştirerek Genç hanımlar Akhilleus'un kılık değiştirmesini tamamen beğenmişler ve onunla kadınsı yöntemleri öğretmek için çok zaman harcamışlardır.

Achilles Deidamia'ya ilgi duymaya başladı. '' en adil Kral Lycomedes'in kızlarından biriydi ve ikisi birlikte çok zaman geçirdiler ama Akhilleus kimliğinin açığa çıkmasından korktuğu için duygularını ona belli etmedi.

Akhilleus'un Deidamia'ya olan duyguları o kadar güçlendi ki, gece düzenlenen bir Dionysos festivalinde buna daha fazla karşı koyamadı, Ona tecavüz etti. İşte o zaman Deidamia, Pyrrah'ın başından beri erkek olduğunu ve Thetis'in babasına yalan söylediğini anladı.

Akhilleus sırrının sızmasını önlemek için Deidamia'yı teselli etti ve annesinin onu neden kılık değiştirerek İskiri'ye getirdiğini anlattı. Deidamia Akhilleus'un açıklamasına inandı ve Sırrını saklayacağına yemin etti. ve sonraki hamileliğini herkesten saklamış.

Odysseus Deidamia'nın Sırrını ve Aşil'in Kimliğini Ortaya Çıkarır

Bir kehanete göre, Yunanlılar Akhilleus olmadan Truva Savaşı'nı kazanamazdı. İskiri Kralı Lykomedes'in sarayında saklandığı söylentisi yayılınca Odysseus ve savaşçıları onu aramak için oraya gittiler.

Odysseus, Aşil'in kız kılığına girmişti. Akhilleus Odysseus'u gördüğünde kendini göstermek istedi ama kehaneti ve Odysseus'un görevini bilen Deidamia ona yerinde kalması için yalvardı.

Böylece Akhilleus hala kimliğini gizliyor ve Odysseus'u onu ortaya çıkarmak için hileye başvurmaya zorlayan bir kız gibi davranıyordu. Bu hile Odysseus'un kralın tüm kızlarına müzik aletleri süs eşyaları ve silahlarla donattı, sonra da kendisi ve askerleri yaşıyormuş gibi yaptı.

Lykomedes'in sarayının dışına çıktığında Odysseus, askerlerine saldıran bir düşmanın sesini taklit ettirerek saraya yapılan bir saldırıyı taklit etti. Odysseus daha sonra trompet çaldırarak Aşil'in silahlardan birini almasına neden oldu. Odysseus kendini ve yatağı savunmak için getirdi.

Akhilleus'un eylemi onun maskesini düşürdü ve Lykomedes ve kızları da dahil olmak üzere herkes Pyrrha olarak adlandırdıkları kadının aslında başından beri Aşil'di. Deidamia o anda ağladı çünkü bunun hayatının aşkını son görüşü olacağını biliyordu.

Achilles ile uzun süredir gizli tuttuğu ilişkisi de ortaya çıktı ve herkes bunu fark etti Achilles onun çocuğunun babasıydı. Efsanenin bazı versiyonlarında Deidamia'nın da erkek kılığına girdiği ve Odysseus ile Akhilleus'u takip ederek Truvalılarla savaşmaya gittiği anlatılır.

Deidamia ve Çocuklarının Mitolojisi

Bununla birlikte, diğer efsaneler Deidamia'nın Scyros'ta geride kaldı Akhilleus'tan hamile kalan oğlu Neoptolemus kısa sürede büyür ve savaşta babasına katılmaya karar verir.

Deidamia, Neoptolemus'a kararından vazgeçmesi için yalvardı, çünkü onu da kaybetmek istemiyordu. Neoptolemus annesinin yalvarışını dinledi ve evde kaldı Troya'da savaş devam ederken.

Yıllar sonra, Akhilleus Paris'in elinde öldüğünde, Neoptolemus kararını iptal etti ve savaşa gitti. Babasının aksine, Neoptolemus Deidamia'ya döndü bir galip olarak ve annesi sevindi.

Daha sonra Deidamia'nın elini bir kızla evlendirdi. Helenus adında bir köle Helenus bir Truva prensi ve Truva savaşı sırasında özel bir Truva taburunu yöneten zeki bir kâhindi.

Neoptolemus daha sonra Helenus'un Buthrotum şehrini kurmasına izin verdi Butrint olarak da bilinir Neoptolemus, Agamemnon'un oğlu Orestes tarafından Truvalı Helen'in kızı Hermione'nin eli için mücadele ederken öldürüldü. Diğer versiyonlara göre, Aşil ve Deidameia Oneiros adında bir çocuğu daha oldu. Neoptolemus tarafından bir toprak parçası yüzünden öldürüldü.

Yunan Mitolojisinde Deidamia Adlı Diğer Karakterler

' Deidamia ' ismi Yunan mitolojisinde oldukça popülerdir. birkaç karakter isimlendirmeyi taşıyor.

Deidamia Pirithous'un Karısı Hippodamia Olarak da Anılır

Efsaneye göre, bu Deidamia Kral Pirithous'un karısıydı. Pelion Dağı'nın altındaki Peneus vadisini işgal eden efsanevi Lapithlerin hükümdarı. Laodamia, Hippoboteia ya da Ischomache. Pirithous ile evlenme töreni sırasında, onu ve birkaç kadını kaçırmak amacıyla sentorlar tarafından saldırıya uğradılar. Bu durum Pirithous'u kızdırdı ve ordusu Lapithler ile sentorlara karşı savaş açtı.

Pirithous, yakın arkadaşı Theseus'un da yardımıyla Centauromachy savaşında sentorlara karşı zafer kazandı. Çift, Troya Savaşı'nda savaşan Yunan savaşçı Polypoetes'i doğurdu, Deidamia doğumdan kısa bir süre sonra vefat etti Polypoetes'e.

Likyalı Deidamia

Buna ek olarak, ayrıca Likya Prensesi Deidamia Aynı şehirden Evander ile evlenen Deidamia'nın Truva Savaşı'ndaki cesaretiyle ünlenen Sarpedon adında bir oğlu olmuştur. Diğer efsanelere göre Deidamia Zeus ile evlenmiş ve Sarpedon'a annelik etmiştir.

Messinia'lı Deidamia

Ayrıca Deidamia, Messinia'dan bir prenses Pleuron Kralı Thetis ile evlenmiş ve Iphiclus, Leda ve Althaea'ya annelik etmiştir.

Anlamı ve Telaffuzu

Çeşitli kaynaklara göre Deidamia isminin anlamı ' savaşta sabırlı olan '. yaygın olarak kullanılmaz Deidamia'nın telaffuzu şu şekildedir: Dei, 'Dei' olarak telaffuz edilir. Gün ', da ise ' duh ' olarak telaffuz edilir ve mia ' ben-a '.

Deidamia ve Patroklos

Orijinal Yunan mitlerinde, Patroklos ve Deidamia'nın yolları hiç kesişmedi Ancak modern bir uyarlama farklı bir hikâye anlatır. Uyarlamaya göre Aşil, Deidamia ile tanışmadan önce Patroklos'a aşıktır.

İlyada'da, Achilles'in Patroclus'a olan aşkı o kadar yoğundu ki Öyle ki birçok edebiyat meraklısı, İlyada'nın yazarı Homeros'un hiç bahsetmemesine rağmen ikisinin sevgili olduğu teorisini ortaya atmıştır. Bu teoriden ilham alan modern uyarlama, Akhilleus ve Patroklos arasında arzulu bir aşkı tasvir etmektedir.

Hikâye, Akhilleus'un Lycomedes'e kız kılığında gönderilmesiyle devam eder, Deidamia'ya aşık oldu. Daha sonra Patroklos Akhilleus'u aramaya geldi ve onu bulduğunda kendisini kılık değiştirmiş Akhilleus'un kocası olarak tanıttı.

Aşil'in sevgisi Patroklos'a kayınca Deidamia kıskançlık hissetti. sonunda Patroklos ile yatar Muhtemelen onun acısını anlayıp Achilles'i onun için terk edeceği umuduyla.

Ancak, Patroklos Akhilleus'la birlikte gitti Bu hikayenin sadece yeni bir uyarlama olduğunu ve orijinal Yunan efsanelerini veya mitlerini gerçek bir şekilde yansıtmadığını unutmayın. Yazar sadece popüler soruyu araştırıyor olabilir " Akhilleus Deidamia'yı mı yoksa Patroklos'u mu seviyordu? " Bu nedenle, öğrencilere sınıfta klasik Deidamia efsanesini tartışırken Deidamia efsanesinin bu versiyonundan alıntı yapmamaları hatırlatılır.

Sonuç

Bu makalede Deidamia ve Aşil efsanesi, aynı adı taşıyan diğer Yunanlıların hikayeleriyle birlikte incelenmiştir.

İşte burada bir özet Şimdiye kadar anlattıklarımızdan:

  • Deidamia, Kral Lycomedes'ten doğan İskiri'nin yedi prensesinden biriydi ve en güzeli olarak biliniyordu.
  • Akhilleus, annesi Thetis tarafından kız kılığına sokularak İskiri'ye getirildiğinde, Deidamia'dan hoşlanmış ve sonunda ona aşık olmuştur.
  • Bir efsaneye göre Akhilleus Deidamia'ya tecavüz etmiş, bu da onun Akhilleus'un gerçek kimliğini keşfetmesine neden olmuştur.
  • Akhilleus sırrını saklaması için ona yalvardı ve neden kadın kılığına girip Kral Lycomedes'e getirildiğini anlattı.
  • Akhilleus'un foyası Odysseus tarafından ortaya çıkarıldığında, Deidamia hayatının aşkının asla geri dönemeyeceği bir savaşa gittiğini görerek kalbi kırılmış ve ağlamıştır.

Deidamia efsanesi aşk, fedakarlık ve görev bilinci temalarını işliyor Deidemia ve aşkı Akhilleus'un sergilediği gibi devlete.

Başa dön