Thesmophoriazusae - Aristophanes - Antik Yunan - Klasik Edebiyat

(Komedya, Yunanca, MÖ 411, 1.231 satır)

Giriş

Giriş

Sayfa Başına Dön

"Thesmophoriazusae" (kelime anlamı "Thesmophoria Festivalini Kutlayan Kadınlar" , bazen de şöyle denir "Şair ve Kadınlar" ), antik Yunan oyun yazarının bir komedisidir Aristophanes ilk kez M.Ö. 411 yılında sahnelenmiştir (onun "Lysistrata" ) muhtemelen Şehir Dionysia drama fastivalinde. Aristophanes ' Atina toplumunun en parlak parodileri ve benzeri "Lysistrata" özellikle erkek egemen bir toplumda kadınların yıkıcı rolüne odaklanır. Genel olay örgüsü büyük Yunan oyun yazarının çağrılmasını takip eder Euripides oyunlarındaki kadın düşmanı kadın tasvirlerini açıklamak için Atinalı kadınlar tarafından.

Sinopsis

Sayfa Başına Dön

Dramatis Personae - Karakterler

EURIPIDES

MNESILOCHUS, Euripides'in kayınpederi

AGATHON

AGATHON'UN HİZMETKARI

HERALD

KADINLAR

CLISTHENES

BİR MAGİSTRATE

bi̇r i̇ski̇tya poli̇ti̇kacisi

Oyun yazarı Euripides Yaşlı kayınpederi Mnesilochus'a, oyunlarında kadınları deli, cani ve cinsel ahlaksız olarak tasvir ettiği için Atinalı kadınların önünde yargılanmak üzere çağrıldığından şikayet eder ve Atinalı kadınların onu öldüreceğinden endişelenir. Thesmophoria festivalini (Demeter'e adanmış yıllık kadınlara özel bereket kutlaması) kullanmayı planlamaktadırlar.ve Persephone) uygun bir intikam seçeneğini tartışmak için bir fırsat olarak görür.

Euripides Bir tragedya arkadaşı olan efemine şair Agathon'dan kendisi için casusluk yapması ve festivalde avukatlığını üstlenmesi için festivale gitmesini ister. Ancak Agathon, Atinalı kadınların kendisini kıskanabileceğini düşünür ve keşfedilme korkusuyla festivale katılmayı reddeder. Mnesilochus, Agathon'un yerine gitmeyi teklif eder ve Euripides onu tıraş eder, kadın kıyafetleri giydirir (Agathon'dan ödünç almıştır) ve Thesmophorion'a gönderir.

Festivalde kadınlar, atanmış görevlileri, dikkatle tutulan kayıtları ve prosedürleriyle disiplinli ve organize bir demokratik meclis yürütürken görülüyor. O günkü gündemin en önemli maddesi Euripides ve iki kadın ona karşı şikayetlerini özetlemektedir: Micca (ki Euripides erkeklere kadınlara güvenmemeyi öğretti, bu da kadınların evdeki dükkanlara yardım etmesini zorlaştırdı) ve bir mersin satıcısı (oyunlarının ateizmi teşvik ettiğinden şikayet ediyor, bu da mersin çelenklerini satmasını zorlaştırıyor).

Kılık değiştirmiş olan Mnesilochus daha sonra söz alarak kadınların davranışlarının aslında çok daha kötü olduğunu ilan eder Euripides ve evli bir kadın olarak kendi (hayali) günahlarını, erkek arkadaşıyla defne ağacı ve Apollon heykelini içeren bir cinsel kaçamağı da dahil olmak üzere dayanılmaz ayrıntılarla anlatır. Meclis öfkelenir ve Atinalı kadın "elçisi" (Kleisthenes, kötü şöhretli bir homoseksüel) kadın kılığına girmiş bir erkeğin onları gözetlediğine dair endişe verici haberler getirdiğindeadına Euripides Şüpheler, grubun kimsenin teşhis edemediği tek üyesi olan Mnesilochus'un üzerine düşer. Kıyafetlerini çıkarırlar ve onun gerçekten bir erkek olduğunu keşfederler.

filmindeki ünlü bir sahnenin parodisinde Euripides ' kayıp oyun "Telephus" Mnesilochus sunağa kaçar, Micca'nın bebeğini yakalar ve kadınlar onu serbest bırakmazsa öldürmekle tehdit eder. Micca'nın "bebeği" aslında bebek kıyafetleri giydirilmiş bir şarap tulumudur, ancak Mnesilochus onu bıçakla tehdit etmeye devam eder ve Micca (dindar bir içici) onun serbest bırakılması için yalvarır. Ancak meclis Mnesilochus ile pazarlık yapmaz ve o da "bebeği" bıçaklarHer neyse, Micca umutsuzca kanını/şarabını bir tavada yakalamaya çalışırken.

Bu arada, erkek yetkililer sadece kadınlara özel bir festivalde bir erkeğin yasadışı varlığı konusunda bilgilendirilir ve Mnesilochus yetkililer tarafından tutuklanarak bir kalasa bağlanır. Euripides Mnesilochus'u kurtarmak için kendi son oyunlarından sahnelere dayanan çeşitli komik girişimlerde bulunur. Menelaus (oyunundan) "Helen" ) Mnesilochus'un buna karşılık olarak oynadığı rol Helen ve sonra Echo ve daha sonra Perseus olarak (kayıp "Andromeda" ), bu rolde bir tiyatro vinci üzerinde "deus ex machina" olarak sahnede kahramanca süzülür ve Mnesilochus buna Andromeda rolünü oynayarak karşılık verir.

Ancak, tüm bu çılgın planlar kaçınılmaz olarak başarısız olduğunda, Euripides Daha sonra kendisi olarak görünmeye karar verir ve kadınlar korosuyla çabucak bir barış görüşmesi yaparak, gelecekteki oyunlarında onlara hakaret etmeyeceğine dair basit bir söz vererek işbirliklerini güvence altına alır. Hâlâ Atina devletinin tutsağı olan Mnesilochus, sonunda Euripides Yaşlı bir kadın kılığına girmiş, flüt çalan dansçı bir kız (cazibesi muhafızları baştan çıkarır) ve Koro'nun yardımıyla.

Analiz

Sayfa Başına Dön

"Thesmophoriazusae" gülünç erkeklerin kadın gibi giyindiği ve kadınların organize ve ağırbaşlı olduğu (demokratik Atina meclisinin kendi versiyonlarına kadar) cinsel stereotipleri tersine çevirmesiyle dikkat çekicidir. Oyun, klasik Atina'daki hem trajik hem de komik şairlerin, kadın durumuyla empati kuruyor gibi göründüklerinde bile cinsel stereotipleri nasıl pekiştirme eğiliminde olduklarına veKlasik edebiyatta kadınlar tipik olarak kendilerinden ve başkalarından korunmaya ihtiyaç duyan irrasyonel varlıklar olarak kabul edilir.

Ancak cinsel rol değişimlerinin daha geniş bir politik anlamı olduğu da anlaşılabilir. Eski kuşakların savaşçı ethos'u ile genç kuşağın entelektüelliğinin karşılaştırılması, oyunlarda çeşitli biçimlerde yinelenen bir tartışmadır. Aristophanes (örneğin, şu kitapta ayrıntılı olarak ele alınmıştır "Kurbağalar" savaşçı ethosunun Aeschylus entelektüel ve felsefi tartışmalarıyla tezat oluşturmaktadır. Euripides ). içinde "Thesmophoriazusae" Kadınlar Korosu, erkeklerin mızraklarını ve kalkanlarını kaybetmiş olmalarına karşın, kadınların miraslarını nasıl koruduklarına (dokuma mekiği, yün sepeti ve şemsiye ile temsil edildiği gibi) işaret eder.

Oyunda Peloponez Savaşı'ndan neredeyse hiç doğrudan bahsedilmemesine rağmen - Sparta ile savaşın aptallığı, arkasındaki suç güdüleri ve barış arzusu birçok oyunda ana temalardır Aristophanes ' önceki oyunları - barış Euripides Oyunun sonunda (tüm savaşçı planları başarısız olduktan sonra) kadınlarla çok kolay bir şekilde pazarlık yapması barış yanlısı bir mesaj olarak yorumlanabilir.

Olağan siyasi hedeflere ek olarak Aristophanes ' nüktesi, çeşitli edebi gelenekler, modalar ve şairler özellikle yorum ve parodiye konu olmaktadır. "Thesmophoriazusae" . Tiyatrodaki rakibi Euripides ana hedef olduğu açıktır, ancak Agathon, Phrynicus, Ibycus, Anacreon, Alcaeus, Philocles, Xenocles ve Theognis gibi diğer bazı çağdaşlarından da aşağılayıcı bir şekilde bahsedilmektedir.

Mnesilochus'un kadın giysileri içinde ortaya çıkışı, gerçek cinsiyetini keşfetmek için bedeninin incelenmesi ve kendini koruma çabaları, en geniş Aristofanik mizahın sergilenmesi için güzel fırsatlar sunar. Euripides parodisi yapılan her parçaya ve neredeyse her repliğe aşina olan zeki Atinalı seyirci için özellikle komik olurdu ve oyuncular, rolleri orijinal olarak oynayan trajik aktörlerin her hilesini ve görünüş ve konuşma tarzını taklit etmek için eğitilmiş olurdu.

İçinde "Thesmophoriazusae" , Aristophanes Eski Komedya'nın oldukça kısıtlayıcı geleneklerinden daha basit bir yaklaşım lehine kademeli olarak uzaklaşma eğilimini sürdürdü; bu eğilim, Yeni Komedya'da tamamına ulaşacaktı. Menander Örneğin, parodos (koronun ilk girişi) alışılmadık derecede sessizdir; koronun asla karakter dışı konuşmadığı sadece bir kısa parabasis vardır; ve gerçek bir geleneksel agon yoktur (ve var olan tartışma, kahramanın geleneksel zaferiyle sonuçlanmaz, bunun yerine uzun, iambik dizelerde ikinci bir hararetli tartışma izler).

Oyunun gerilimi neredeyse sonuna kadar korunur. Euripides Eski Komedya'da dramatik gerilimin oyunun başlarında kahramanın agon'daki zaferiyle feda edildiği geleneğin aksine, Mnesilochus bir barış görüşmesi yapar ve serbest bırakılır, Euripides ve Mnesilochus kaçmakla o kadar meşguldürler ki, geleneksel bir Eski Komedya exodos'una (orijinal seyircinin kaçırmayacağı bir şaka) vakit bulamazlar.

Kaynaklar

Sayfa Başına Dön

  • İngilizce çeviri (Internet Classics Archive): //classics.mit.edu/Aristophanes/thesmoph.html
  • Kelime kelime çeviri içeren Yunanca versiyon (Perseus Projesi): //www.perseus.tufts.edu/hopper/text.jsp?doc=Perseus:text:1999.01.0041
Başa dön