- Benzetmeler Odysseia'yı Nasıl Şekillendirdi?
- Odysseia'daki Epik Benzetmelerin Listesi
- Yolculukta Homeros Benzetmeleri
- Sonuç
Odysseia'daki Benzetmeler hem Yunan klasiğine hem de sevilen karakterlerimiz tarafından yapılan monologlara algı ve derinlik kazandırdı.
Bugün bildiğimiz klasiğin şekillenmesine yardımcı oldular. Benzetme, birbirine benzemeyen iki şeyin karşılaştırıldığı bir konuşma şeklidir.
Benzetmeler Odysseia'yı Nasıl Şekillendirdi?
Homeros Odysseia'da belirli eylemleri daha iyi ve abartılı bir şekilde betimlemek için benzetmeler kullanır Her bir benzetmedeki karşılaştırmalar açıktır ve izleyicinin yazar tarafından ortaya atılan fikri fark etmesini sağlar.
Böyle olmasaydı, oyun yavan görünür ve seyircinin bugüne kadar hoşlandığı tekrar eden temalardan yoksun olurdu. Odysseia'daki epik benzetmeler, Odysseus macerasını Phaecialılara anlatırken görülebilir.
Derinlik ve algı yaratmak için birden fazla benzetme kullanır Phaecialıların Odysseus'un yolculuğunu sanki onunla birlikteymiş gibi deneyimlemelerini ve hissetmelerini sağlayarak onların sempatisini ve yardımını kazanıyor.
Odysseia'daki Epik Benzetmelerin Listesi
Odysseia boyunca benzetmeler bulunur Bazıları Tepegöz savaşında, bazıları Laestrygonialıların adasında, bazıları da Odysseus'un karısı Penelope'nin kendisini evlendirmek isteyen taliplerini engellemeye çalışırken yaşadığı çaresizlikte görülür.
Oyun boyunca dağınık bir şekilde kullanılan benzetmeler, seyircinin Odysseus'un hikayelerini gözünde canlandırması ve yaşadığı sorunlu yolculuğu anlaması için bir rehber, bir yol olarak kullanılıyor. Bu da bize, yani seyirciye, kahramanımızın erdemlerini ve karakterinin bir bütün olarak ne kadar güçlü olduğunu daha iyi anlamamız için bir yol sunuyor.
Odysseus Hikâyesini Phaeacialılara Anlatıyor
Odysseia Phaeacialılara yaptığı seyahatleri anlatırken Polyphemus ile olan savaştan bahseder "Ağırlığımı yukarıdan üzerine verdim ve onu bir gemi ustasının matkabıyla kirişini deldiği gibi deldim, aşağıdaki adamlar kayışı ileri geri salladılar, döndüler ve matkap dönmeye devam etti, hiç durmadı. Böylece kazığımızı ateşli ucuyla yakaladık ve onu devin gözünde yuvarlak yuvarlak deldik."
Odysseia'daki bu Homeros benzetmesi Odysseus'un bu örneği, Phaecialılara eylemin nasıl gerçekleştiğini daha iyi göstermek için kullandığını tahmin edebiliriz. Benzetme, izleyicilerin, yani Phaecialıların savaşın kendisini görselleştirmek için kullanabilecekleri farklı bir algı yaratmak için kullanılmıştır.
Odysseus daha sonra Kiklop'un hikâyesine devam eder ve şöyle der: "Bir demirci kızgın bir baltayı ya da küreği buz gibi bir banyoya soktuğunda metalin buhar çıkarması ve sertleşmesi gibi - demirin gücü budur - Kiklop'un gözü de o kazığın etrafında cızırdar." Bu Odysseia'da mecazi bir dil olarak not edilebilir. Odysseus Kiklop'un gözünün cızırdama sesini sıcak metali soğuk bir banyoya sokmaya benzetirBir kova su.
Ardından, Laestrygonianlardan bahsediyor ve "Mürettebatı balık gibi zıpkınlıyorlar ve korkunç yemeklerini yapmak için evlerine götürüyorlardı" diyerek, yabancı adada insanlara işkence ve vahşetin ne kadar normal ve tanıdık olduğunu aktarıyor.
Laestrygonianlar acımasız canavarlar olarak görülüyordu, akşam yemeği için adamlarını sağda solda avlıyorlardı. Hikâyelerine Yeraltı Dünyası'ndaki maceralarına kadar devam ediyor.
Odysseus Yeraltı Dünyasına Yolculukta
Odysseus'un Tiresias'ı aramak için Yeraltı Dünyası'na yaptığı yolculuk sırasında bazı benzetmeler görülebilir Kirke ona bir koyun kurban edip kanını bir çukura dökerek ruhunu çağırmasını söyler. Ruhların kana karşı bir ilgisi vardır ve bunu yapmak ruhları çukura çekecek ve Teiresias gelene kadar ruhları uzak tutacaktır.
"İşte yavaş yavaş büyük bir kadın dizisi geldi, hepsi şimdi yüce Persephone tarafından önüme gönderildi ve hepsi bir zamanlar prenslerin eşleri ve kızlarıydı. Kara kanın etrafında bir sürü halinde toplandılar."
Odysseia'daki metaforlardan biri olarak kabul edilse de, Odysseus kadınları fraklara benzetir - açıkça daha az insandırlar çünkü ölümle kendilerinin temel bir yönünü kaybetmişlerdir.
Yolculukta Homeros Benzetmeleri
Odysseus dönmeden önce azap içinde olan Penelope şöyle tarif edilmiştir "Zihni azap içinde, avcı çetelerinin işi bitirmek için etrafını sarmasından korkan bir aslan gibi dönüp duruyordu." Penelope bu cümlede çaresizliğini, taliplerini avcılara, kendisini de tuzağa düşmüş bir aslana, en asil hayvana, ironik bir şekilde avı tarafından tuzağa düşürülmüş bir aslana benzeterek ifade eder.
Odysseia'daki bir başka mecazi dil de taliplerin savaşıyla ilgilidir. Bu savaş, "Yeni doğmuş yavrularını güçlü bir aslanın inine yatıran, sonra da karnını doyurmak için dağ mahmuzlarına ve çimenli kıvrımlara giden bir dişi geyik kadar zayıftır, ama aslan inine geri döner ve efendi her iki yavruya da korkunç, kanlı bir ölüm verir, tıpkı Odysseus'un o kalabalığa vereceği gibi..." şeklinde tanımlanmıştır.korkunç bir ölüm."
Odysseus'un nasıl bir aslana benzetildiğini ve yavruların da talipler olduğunu belirterek Taliplere, başkasının karısına göz dikerek aslanın inine izinsiz girmeleri konusunda değerli bir ders verilecektir.
Ve son olarak, Odysseia'daki son Homeros benzetmesi oyunun son ayağında görülür.
Saraydaki katliamdan sonra Odysseus, ceset yığınlarını bir balıkçının avına benzetir ve şöyle der: "Balıkçıların denizin beyaz kapaklarından ince gözlü bir ağla Halfmoon koyuna çektikleri bir avı düşünün: hepsi nasıl kumun üzerine dökülür, tuzlu deniz için acı çekerler, Helios'un ateşli havasında soğuk hayatlarını seğirtirler: talipler de birbirlerinin üzerine yığılmıştı." Buçürüme ve bozulma imgelerinin çağrışım yapmasına izin verir.
Sonuç
Odysseia'daki başlıca benzetmeleri ve bunların oyunu nasıl şekillendirdiğini tartıştık.
Bu makalenin bazı kritik noktalarının üzerinden geçelim:
- Benzetme, karşılaştırmayı belirtmek için "gibi" veya "gibi" ile bağlantılı iki farklı şeyin karşılaştırılmasıdır.
- Benzetmeler daha anlamlı bir derinlik yaratmak için yapılır, izleyicinin yazarın ne ifade etmek istediğini ve ifadesinin büyüklüğünü anlamasına yardımcı olur.
- Benzetmeler olmadan, izleyici her bir karakterin yaşadığı sıkıntı ve zorlukların derinliğini kavrayamayabilir ve anlayamayabilir
- Odysseus Phaecialılara yolculuğunu anlatırken, Polyphemus'la olan savaşıyla başlar ve bu mücadeleyi bir gemi ustasınınkine benzetir.
- Laestrygonialılar Adası'nda Odysseus onları acımasız olarak tanımlamış, adamlarının yüzleşmek zorunda kaldığı korkunç ölümleri ve kendisinin ve adamlarının akşam yemeği için domuz gibi nasıl avlandığını anlatacak kadar ileri gitmiştir.
- Odysseus Yeraltı Dünyası'na yaptığı yolculukta ruhlarla karşılaşmasını anlatırken onları kurbağalara benzetir; ölümle birlikte insanlıklarının bir kısmını kaybetmiş olan ruhlar, mola vermek isteyen bir kaz gibi ona doğru akın etmektedir.
- Penelope'nin çaresizlik duygusunu betimlemek için, avcılar tarafından avlanan tuzağa düşmüş bir aslanınkine benzer benzetmeler yapılmıştır.
- Son benzetme, ölü taliplerin cesetlerini bir balıkçının avına benzetiyor ve üst üste yığılmış cesetlerin balıklarla eşit miktarda olduğunu anlatıyordu.
Sonuç olarak, benzetmeler yazılanların daha anlamlı bir şekilde algılanmasını sağlar; Homeros Benzetmeleri Odysseia'yı etkiler, böylece izleyici çizer tarafından çizilen daha büyük resmi kavrayabilir.
Odysseus, Phaeacialıların sempatisini kazanmak için bu yöntemi kullanır. Sonunda, Odysseus'un hikaye anlatıcılığı sayesinde Phaecialılar kahramanımıza güvenli bir şekilde evine kadar eşlik eder ve kahramanımız hem ailesini hem de vatanını kurtarır.