İlyada'da Kleos: Şiirde Şan ve Şöhret Teması

İlyada'da Kleos Homeros'un epik şiirindeki ana karakterleri yönlendiren prestij ve onur temasını inceliyor. Şiirin geçtiği ortam, zaferin açıklanması için zengin bir arka plan sağlıyor çünkü tüm savaşçıların umudu, yaptıklarının nesiller boyunca hatırlanmasıydı.

Savaş bittikten sonra bile şairler ve ozanlar hikayeleri anlatmaya devam etti Böylece karakterlerin ününün artmasına da yardımcı oldular. Öğrenmek için okumaya devam edin kleos hakkında her şey ve hem ana karakterler tarafından elde edilen zafer hem de onlar hakkında anlatılan hikayelerdir.

İlyada'da Kleos Nedir?

İlyada'daki kleos ve Odysseia'daki kleos, bazı karakterlerin kendilerine sonsuz övgü ve hayranlık kazandıran büyük eylemlerini anlatır.Kleos, aynı zamanda kleos aphthiton olarak da bilinir, zafer anlamına gelir. Antik Yunanca'da onur anlamına gelir ve kahramanların muazzam başarılarından dolayı kazandıkları şöhret ve ünü anlatır.

İlyada'daki Kleos Örnekleri

Homeros'un İlyada'sı ihtişam örnekleriyle doludur çünkü hikayenin kendisi kleos'tur. Bu, İlyada'nın her şey hakkında olduğu anlamına gelir kahramanların büyük işlerini anlatmak Achilles, Priam, Nestor, Hector, Ajax, Protelisaus ve diğerleri gibi.

Aşil'in Zaferi

Yunan kahramanı Aşil'in hikayesi İlyada'daki başlıca kleos örnekleri En büyük Yunan savaşçısıydı ve Yunanistan'ın tüm savaşçıları için hem bir rol model hem de bir ilham kaynağı oldu. Aşil iki seçenekle karşı karşıyaydı; uzun yaşamı, onursuz barış ve refahı ya da zaferle sonuçlanacak kısa bir yaşamı seçmek. Elbette Aşil ikincisini seçti ve bugün hala adının anılmasının nedeni de budur.

Dokuzuncu Kitap'ta, Akha ordusu Troyalılara karşı birçok savaşı kaybettiği için morali bozuktur. Agamemnon da dahil olmak üzere birçok kişi savaşı bırakıp geri dönmekten söz eder, ancak Diomedes savaşmak için kalmakta ısrar eder. Nestor, Agamemnon ve Odysseus'u cesaretlendirir gidip Achilles'e yalvarmak için Odysseus ve beraberindekiler bir yığın hediyeyle savaş alanına giderler ama gururunun ya da şanının (Briseis) elinden alındığını düşünen Akhilleus onların ricasını reddeder.

Akhilleus, İthaka adasının kralı Odysseus'a yapması gereken seçimden bahsetti. Ona göre, annesi deniz perisi Thetis, ona şunları söylemişti onlarla savaşırsa, ölmeye mahkumdur.

Akhilleus hemen savaşa katılmadı ve geçici olarak "uzun yaşamı ve barışı" tercih etti, çünkü zaferinden, köle kız Briseis'ten mahrum bırakılmıştı. Ancak fikrini değiştirdi ve "onurlu kisa bi̇r yaşam" Patroklos öldüğünde ve gururu Briseis geri döndüğünde.

Hektor'un Zaferi

Troya prensi ve ülkedeki en büyük savaşçı olan Hektor da şan ve şöhreti hayatının önüne koymuştu. Kaderinde Akhilleus'un ellerinde ölmek vardı ve bunu biliyordu ama yine de savaşa katıldı. Karısının yalvarışları ve oğlu Astyanax'ın haykırışları bile Hektor'u zafere ulaşmaktan vazgeçirmeye yetmedi. Hektor bir konuşmasında, düşmanı öldürdüğü takdirde zırhlarını Apollon tapınağına asacağını ve bir anıt dikeceğini iddia etmişti.

Böylece, zırhın ve anıtın yanından geçen herkes, güçlü Hektor'un düşmanı öldürdüğünü ve adının sonsuza dek yaşayacağını bilecekti. Hektor, Troya tahtının varisi olduğu için savaşmak zorunda değildi ama Şan ve şeref onu savaşa katılmaya itti. Savaşı başlatan Paris bile, bir noktada, kardeşi Hektor tarafından azarlanana kadar savaşın dışında kalmaya karar verdi. Hektor, Akhaların saflarına ağır darbeler indiren birkaç karşı saldırıya liderlik ettiği için adamlarına ilham kaynağı oldu.

Hektor son düellolarında Akhilleus ile karşılaştığında, gücü ve cesareti tükendi ve koşmaya başladı. Akhilleus'un peşinde olduğu Troya şehrinin etrafında üç kez koştu çünkü Hektor o sırada kendi zafer arayışını terk etmişti. ölümden kaçamayacaktı (İlyada'da nostos olarak bilinir) sonunun geldiğini anlamıştı. Ancak, çabucak duruşunu toparladı ve savaşın en güçlü savaşçısının ellerinde öldüğünde onu bekleyen zaferi kendine hatırlattı.

Hektor Zafer Alıntı Kleos İlyada'da Alıntılar

" Şimdi bir korkak olarak savaştan kaçacak olsam, Truvalı erkeklerle ve uzun cüppelerinin peşinden giden Truvalı kadınlarla yüzleşmek için utancımdan ölürdüm. "

Protesilaus'un Zaferi

Protesilaus, Phylacialıların lideriydi ve Troya kıyılarına ilk ayak basan kişiydi. Troya'ya doğru yola çıkmadan önce, Troya topraklarına ilk ayak basan kişinin öleceği kehanetinde bulunulmuştu. Askerler Troya'ya vardıklarında, tüm savaşçılar karaya çıkmaya korktular ve ölmekten korkarak gemilerinde kaldılar. Protesilaus kehaneti biliyordu çok iyi biliyordu, prestij arayışı yaşama arzusunu gölgeledi ve böylece Yunanlılar için kendini feda etti.

Onun karaya çıkması Yunan devletlerinin Troya halkına saldırmasının yolunu açtı, Bu nedenle kendisine 'Protesilaus' adı verildi. Protesilaus'un eylemi bugün de yankılanmaktadır; çünkü kimse karaya çıkan ikinci kişiyi Protesiluas kadar hatırlamamaktadır.

Odysseus'un Kleos'u

Hikayesi olan başka bir karakter Zaferin mükemmel bir örneği Odysseus'tur. Kefalonya Kralı Laertes ile İthaka Kraliçesi Anticlea'nın oğlu olarak dünyaya geldi. Odysseus savaşa gitmek zorunda değildi ama bir kahraman olarak dönerse kazanacağı şöhret ve prestiji düşünüyordu. Eve dönüş yolunda zorlu bir yolculuk yapacağını söyleyen bir kehanet bile onu vazgeçirmeye yetmedi.

Odysseus, karısı olmayan bir kadını geri almak için Agamemnon ve Menelaos ile birlikte yola çıkar. Yunanlılar için zafer sağlamak Ayrıca Yunan gemilerini işgal eden Truvalıları geri püskürtmeye yardım eden Agamemnon ve Akhilleus'un uzlaştırılmasında da önemli bir rol oynadı. Odysseus, kahramanları Rhesus'un önderliğindeki Trakyalıları engelleyecek planın geliştirilmesine de yardımcı oldu.

Yunanlılar, Rhesus'un iyi atları ve iyi eğitilmiş askerleriyle onları bozguna uğratabilecek büyük bir savaşçı olduğunu öğrendiler. Böylece Odysseus ve Diomedes, onlar uyurken kamplarını basmaya ve onları gafil avlamaya karar verdiler. Plan işe yaradı ve Rhesus öldü. Bu olay Odysseus'un Yunan ordusu içindeki itibarını artırır ve kleos'unu almasına neden olur.

İlyada'da Kleos ve Zaman

Zaman (İngilizce kelime ile karıştırılmamalıdır), tanrılar ve kahramanlar için ayrılmış onur ve ihtişamı sembolize eden eski Yunanca bir kelimedir. ritüeller, kurbanlar veya oyunlar Kleos (kleos aphthiton olarak da bilinir) ve Zaman arasındaki fark şudur: Kleos, bireylerin zaferle sonuçlanan kahramanca eylemlerini ifade eder. Buna karşılık Zaman, kahramanın kleos'a ulaştıktan sonra kazanmayı beklediği ödülleri ifade eder.

İlyada'da Zaman'ın bir örneği, Akhilleus ve Agamemnon'un şehirlerini yağmaladıktan sonra bazı köle kızları (sırasıyla Briseis ve Chryseis) almalarıdır. Ancak Agamemnon acele etmemeye karar verince (İlyada'da geras olarak da bilinir) Akhilleus sinirlenir ve Troya'daki savaşa katılmamaya yemin eder.

Sonuç

Şu ana kadar Kleos'un anlamı ve İlyada'da kleos'un tasvir edildiği bazı örnekleri inceledik. İşte keşfettiğimiz her şeyin bir özeti:

  • Kleos, bir kahramanı muhteşem bir dönüm noktasına ulaştıktan sonra bekleyen zaferi ifade eder.
  • İlyada denemesinde Achilleus, Odysseus ve Hector gibi karakterlerin kahramanca eylemlerle Kleos'a ulaştıkları birçok örnekle karşılaşırız.
  • Achilleus kendisine iki seçenek sunulduğunda ölümü ve zaferi seçti; uzun bir yaşam ve zafersiz bir barış ya da sonsuz zaferle sonuçlanacak kısa bir savaş hayatı.
  • Hektor da savaşa katılmayarak aynı şeyi yapmıştır; kölelik altında yaşamaktansa şanlı bir şekilde ölmeyi seçmiştir.
  • Protesilaus, Yunanlıların Truva'yı işgal etmesinin önünü açmak için gemiden atladığında hayatını düşünmedi çünkü zaferinin asla sona ermeyeceğini biliyordu.

İlyada boyunca Kleos, başlıca karakterlerin eylemlerinin arkasındaki itici güç olmuştur. her biri yüceltilmek istedi Tarih boyunca.

Başa dön