Hekabe - Euripides

(Tragedya, Yunanca, M.Ö. 424 civarı, 1.295 satır)

Giriş

Giriş

Sayfa Başına Dön

" Hekabe " (Gr: " Hekabe " ) Antik Yunan oyun yazarının bir tragedyasıdır Euripides , MÖ 424 civarında yazılmıştır Hikaye sadece Truva Savaşı'ndan sonra Yunanlılar evlerine doğru ilerlerken, Yunanlıların kederini tasvir eder. Hekabe, yıkılmış Troya şehrinin kraliçesi , üzerinde kızı Polyxena'yı kurban etmesi ve intikam eklenenleri devralıyor oğlu Polydorus'un kaybı En kasvetli olanlarından biri. Euripides'in dramaları .

Sinopsis

Sayfa Başına Dön

Dramatis Personae - Karakterler

POLYDORUS'UN HAYALETİ, Hekabe ve Priam'ın oğlu, Troya Kralı

HECUBA, Priam'ın karısı

ESIR TRUVALI KADINLAR KOROSU

POLYXENA, Hekabe ve Priam'ın kızı

ODYSSEUS

TALTHYBIUS, Agamemnon'un habercisi

HECUBA'NIN ANASI

AGAMEMNON

POLYMESTOR, Trakya Chersonese Kralı

At the oyunun başlangıcı Genç Polydorus'un hayaleti, Trakya'nın Chersonese yarımadası kıyılarına nasıl geldiğini, savaş Truvalılar için kötü gitmeye başladığında Kral Priam tarafından dostu Trakya kralı Polymestor'un korumasına nasıl gönderildiğini, orada güvenliğini sağlamak için bir miktar altın ve mücevher taşıdığını, ancak Polymestor'un hazine için onu nasıl alaycı bir şekilde öldürdüğünü açıklarTruva'nın düşüşünden sonra, çocuğun cesedini denize attı.

Polydorus'un gölgesi Ayrıca muzaffer Yunanlıların ve Troyalı esirlerinin eve dönerken aynı yere demir attıklarını ve şimdi Yunan savaşçı Akhilleus'un hayaletinin emriyle orada karaya oturduklarını ve Akhilleus'un ruhunu yatıştırmak ve Yunanlıların eve dönmelerine izin vermek için Polydorus'un öz kız kardeşi Polyxena'nın kurban edilmesi gerektiğini açıklar.

Troya Kraliçesi Hekabe Kendisi de tutsaklardan biri olan Hekabe, gördüğü bir kâbus yüzünden acı çekmekte, Truva Savaşı'nda kocasını ve oğullarını kaybetmenin ve şimdi de kendi kızı Polyksena'yı kurban etmek zorunda kalmanın acısını yaşamaktadır. Tutsak Truvalı kadınlardan oluşan Koro, Hekabe'nin durumuna duydukları sempatiyi dile getirir.

Polyksena, Odysseus kurban için Polyksena'yı almaya gelene kadar dokunaklı ve acınası bir ağıt sahnesinde annesine katılır. Etkili ve ikna edici Odysseus, Hekabe'yi kızının kaybını çok fazla ciddiye almaması için ikna etmeye çalışır. Hekabe ise Odysseus'u kızını serbest bırakması için utandırmaya çalışır, ancak Odysseus bundan etkilenmez. Polyksena'nın kendisi de kaderine boyun eğer ve şöyle derölümü köleliğe tercih eder.

Haberci Talthybius, Polyxena'nın ölümünü anlatır ve kederli Hekabe, cesedine dokunulmamasını emreder ve ritüel temizlik için su ister. Ancak suyu getiren hizmetçi, Hekabe'nin oğlu Polydorus'un kıyıya vurmuş cesedini de bulur. Hekabe hemen Polymestor'un oğlunu hazine için öldürdüğünden şüphelenir ve artıkçektiği acılar yüzünden çılgına döner ve intikam planları yapmaya başlar.

Yunan lider Agamemnon'dan yardım ister ve Agamemnon da Polymestor'u yanına çağırmasına izin verir. Hekabe, Polymestor'a Truva'da gömdüğü bir hazineden bahsetmek istiyormuş gibi bir mesaj gönderir ve Polymestor iki oğluyla birlikte gelir. Hekabe'nin çadırına götürülürler ve burada içeride saklanan Truvalı kadınlar tarafından etkisiz hale getirilirler.

Hekabe'nin daha büyük planının talihsiz ikincil kurbanları olan iki oğul acımasızca ortadan kaldırılır ve çadırın içinden kan donduran çığlıklar duyulduktan sonra Hekabe zafer kazanmış olarak dışarı çıkar. Polimestor çadırdan sürünerek çıkar, gözleri kör olmuş, acı çekmektedir ve bir hayvan seviyesine inmiştir. Hekabe'yi ve Troyalı kadını lanetler, vahşi ve kanlı bir intikamla tehdit eder.

Agamemnon, Polymestor ve Hekabe'yi yargılamak için çağrılır. Polymestor, Polydorus'un öldürülmesi için birçok bahane uydurur, ancak Hekabe Agamemnon'u oğlunu sadece altın uğruna öldürdüğüne ikna eder. Polymestor, Hekabe'nin Yunanistan'a yolculuk sırasında öleceği ve kızı Cassandra'nın Agamemnon'un karısı Clytemnestra'nın ellerinde öleceği kehanetini ortaya çıkarır. Oyunun sonunda,Polymestor, Agamemnon tarafından kalan yıllarını ıssız bir adada tek başına geçirmesi için sürgüne gönderilir.

Analiz

Sayfa Başına Dön

" Hekabe " bir kaç trajediden biridir. İzleyicide mutlak bir ıssızlık ve yıkım hissi uyandırmak Çok az antik trajedi, ilgili tüm ana karakterler için bu kadar kesin bir umutsuzlukla sonuçlanır ve daha da azı korkunç kaderlerinin bu kadar zengin bir şekilde hak edildiğini ima eder.

Bununla birlikte oyun aynı zamanda üslubunun zarafeti ve saflığı ile de dikkat çekicidir çarpıcı sahneler ve güzel şiirsel pasajlarla doludur (Truva'nın ele geçirilişinin tasviri özellikle iyi bir örnektir).

Truva Savaşı'nın ardından Truva kraliçesi Hekabe, klasik edebiyatın en trajik figürlerinden biridir. Kocası Kral Priam, Truva'nın düşmesinden sonra Akhilleus'un oğlu Neoptolemus'un eliyle ölmüş; Truvalı kahraman oğlu Hektor, diğer oğlu Troilus gibi Yunan kahraman Akhilleus tarafından savaşta öldürülmüş; savaşın başlıca nedeni olan oğlu Paris, Philoktetes tarafından öldürülmüş; ancakdiğer oğlu Deiphobus, Troya'nın yağmalanması sırasında öldürüldü ve vücudu parçalandı; diğer bir oğlu, kahin Helenus, Neoptolemus tarafından köle olarak alındı; en küçük oğlu Polydorus, Trakya Kralı Polymestor tarafından bir miktar altın ve hazine uğruna alçakça öldürüldü; kızı Polyxena, Akhilleus'un mezarı üzerinde kurban edildi; diğer bir kızı, kahin CassandraSavaştan sonra Yunan kralı Agamemnon'un cariyesi ve fahişesi (daha sonra anlatıldığı gibi onunla birlikte öldürülecektir. Aeschylus ' "Agamemnon" ); ve kendisi de nefret edilen Odysseus'a köle olarak verildi (anlatıldığı gibi Euripides ' "Truvalı Kadınlar" ).

Tüm bunlar göz önüne alındığında, Hekabe'nin biraz acımasız olması affedilebilir. Troya Savaşı sırasında kocasının ve oğullarının çok sayıda ölümünden zaten acı çeken Hekabe, sonunda onu kindar saldırgan rolüne sokmaya yetecek iki acı verici kayıpla daha karşı karşıya kalır ve oyun büyük ölçüde bir kurbanın nasıl bir psikolojik sürece dönüştüğüne odaklanırbir intikamcıya.

Esasen iki bölümden oluşur: Hekabe'nin kızı Polyksena'nın muzaffer Yunanlıların elinde kurban edilmesine odaklanan ilk bölümde Hekabe, Yunan entrikalarının çaresiz bir kurbanı olarak tasvir edilir; oğlu Polydorus'un Trakya kralı Polymestor'un elinde öldürülmesine tepki gösterdiği ikinci bölümde ise intikamın amansız bir gücü haline gelmiştir.

Hekabe'nin kendisi, gaddarca davranışları için erkek karakterlerden çok daha fazla mazerete sahip olsa da, yaşadığı psikolojik travma onu en az onlar kadar suçlu bir caniye dönüştürür; Polymestor'u kör etmenin yanı sıra Polydorus'un hayatı için bir değil iki can alır. Kör edilen Polymestor'un bir hayvan seviyesine indirgenmesi gibi, Hekabe de duyguları kabardığında bir canavar gibi davranmaya başlarkontrolden çıkar.

Atinalı dinleyicilerini rencide etme riskini göze alarak, Euripides Odysseus (Hekabe'nin bir keresinde hayatını kurtardığı) utanç verici bir şekilde kayıtsız ve nezaketsiz olarak tasvir edilir; Agamemnon, görünüşe göre erdemli eylemden aciz, benmerkezci bir korkaktır; ve Trakyalı Polymestor, tüm antik dramdaki en tatsız karakterlerden biridir, alaycı, yalancı, açgözlüfırsatçı.

O kutsal inek Yunan adaleti bile oyunda biraz hırpalanıyor; saygı duyulan Yunan meclisinin düşüncesiz bir kalabalıktan biraz daha fazlası olduğu ortaya çıkıyor ve oyunun sonuna doğru alelacele toplanan mahkemenin adaletin uygulanmasıyla çok az bağlantısı olduğu görülüyor.

Euripides'in oyundaki ana teması, savaşın neden olduğu sefalet ve ıssızlığın yanı sıra, kendi acılarımızdan yalnızca bizim (tanrıların ya da Kader denen bir soyutlamanın değil) sorumlu olduğumuz ve yaşamlarımızı kurtarmak için yalnızca bizim araçlara sahip olduğumuzdur. "Hecuba" Hekabe'nin deliliğine neden olan kişisel olmayan tanrılar yoktur; siyaset, çıkar ve açgözlülük onu alçaltır.

Kaynaklar

Sayfa Başına Dön

  • E. P. Coleridge tarafından yapılan İngilizce çeviri (Internet Classics Archive): //classics.mit.edu/Euripides/hecuba.html
  • Kelime kelime çeviri içeren Yunanca versiyon (Perseus Projesi): //www.perseus.tufts.edu/hopper/text.jsp?doc=Perseus:text:1999.01.0097
Başa dön