DENEME, Edebiyat
Yorum Yapın

Okumak, Bizi Nasıl Daha İyi İnsan Yapar?

Okuyarak ve yazarak dünyayı kurtaramayacağız belki de, yine de okuyarak kendimizi daha iyi bir insan yapmamız olası…

Bright Side’daki bu yazıyı okurken bu düşünce aklıma gelerek yazıyı çevirip burada yayınlamamın iyi olacağına karar verdim. Lafı çok uzatmamak adına da yazıdaki 23 maddeden seçtiğim 10 tanesine bu yazıda yer veriyorum.

İyi okumalar!

1. Okumak stresi azaltır

Blog-Stres

Stresli zamanlarda ne yapmayı yeğlersiniz? Müzik dinlemek ya da yürüyüşe çıkmak mı? Sussex Üniversitesi’nden bir araştırma kitap okumanın stresle başetmede çok daha etkili olduğunu ortaya koyuyor.

2. Okumak uykusuzluğa iyi gelir

Blog-Uyku

Okumanın sakinleşme ve iyi bir gece uykusu için en etkili yollardan biri olduğu daha önce de kanıtlanmıştı. Telefon ya da TV ekranlarınızdan yansıyan ışık beyne uyanma vaktinin geldiği sinyalini gönderiyor, oysa münasip bir ışıkta kitap okuduğunuzda beyniniz dinlenme ve rahatlama mesajı algılıyor.

3. Okumak empati kurmayı kolaylaştırır

Blog-Empati

Kitap okurken, bilhassa da kurmaca kitaplarda hikâyenin içerisine çekildiğinizi ve bir şekilde hikâyenin kahramanı ile özdeşleştiğinizi duyumsamaz mısınız? Araştırmalar kurmaca okurlarının duygusal olarak karakterler ile bağ kurduklarını ve bunun da gerçek hayatta diğer insanlara karşı daha güçlü bir empati duygusu geliştirebildiklerini ortaya koyuyor.

4. Okumak beyin fonksiyonlarını harekete geçirir

Blog-Fonksiyon

Emory Üniversitesi’nde yürütülen bilimsel bir araştırma bir kitabı okuduktan sonra daha zeki olduğumuzu ortaya koyuyor. En azından bir kitabı bitirdikten birkaç gün sonra beyinde ölçülebilir olumlu değişiklikler gözlemlenmiş. Araştırmacılar beyin fonksiyonlarındaki bu hareketlenmeyi, beyin faaliyetlerindeki yüksek bağlantı durumuna bağlıyorlar ve bu durumu hafızayı şekillendirmeye benzer bir biçimde sinirsel değişimlerle açıklıyorlar.

5. Okumak depresyonu aşmakta yardımcıdır

Depresyon

Yakın tarihli bir araştırma, okumanın depresyonla mücadele için en etkin yollardan biri olduğunu gösteriyor. Araştırmaya göre kendi-kendini iyileştirme metotlarının anlatıldığı bir kitap verilen hastalar bir yıl sonra gözlemlendiğinde geleneksel yöntemlerle tedavi edilen hastalara nazaran daha az depresyon belirtisi göstermişler.

6. Okumak hayata çekidüzen vermenizi sağlar

Çekici

Ohio Devlet Üniversitesi’nden araştırmacılar; ne kadar çok okur ve kurmaca kahramanlarla kendimizi ne kadar özdeşleştirirsek, onları hayatlarımız için rol model alma ihtimalimizin o kadar artacağını söylüyor. Bu da bize iyi bir okumanın hayatımıza çeki düzen verebileceğini, harekete geçmek için roman kahramanlarını taklit edebileceğimizi gösteriyor.

7. Okumak bizi daha sosyal bireyler yapar

Sosyal

Genellikle sanılanın aksine okumak bizi asosyal değil sosyal bireyler yapar. National Endowment for the Arts’ın yaptığı bir araştırma okurların kültürel etkinlikler ve hayır işlerine katılmada çok daha gönüllü olduklarını ortaya koyuyor.

8. Okumak hafızayı ve düşünme yeteneğini perçinler

Hafıza

Her okuma zihniniz için aynı zamanda bir antrenmandır. Yeni kelimelerle karşılaştığınızda, cümlenin anlamını çözer ve kısa süreli hafızanızda depolarsınız. Araştırmalar okumanın beyin gücünün zayıflamasını yavaşlattığını gösteriyor. Zihnini okuma ile sürekli aktif tutan kişilerde beyin fonksiyonlarının daha iyi ve daha uzun süre sağlıklı işlediği görülüyor.

9. Okumak yabancı dil öğrenmeyi kolaylaştırırYabancı Dil

Bir araştırmaya göre düzenli okurlar karşılarına ilk kez çıkan söz dizimlerini kavramakta daha az güçlük yaşıyorlar. Bu özellikle de yabancı dil öğrenme durumunda çok daha belirgin bir hal alıyor ve iyi okurların yabancı dilleri daha kolay öğrenebildikleri görülüyor.

10. Okumak bu dünyayı daha iyi bir yer yapabilme potansiyelini taşır.

Dünya

Düzenli okurların gönüllü işlere ve hayırsever faaliyetlere üç kat daha fazla ilgili olduğu yapılan araştırmalar tarafından ortaya konmuş durumda. Böylece okumanın bizi daha iyi birer insan yapacağını ve bunun da dünyayı daha yaşanabilir kılacağını düşünmek çok mu safça?

 

Yorum yapmak ister misiniz?

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s