Bir yıl daha geride kalıyorken bu yılın önemli edebiyat olaylarını hatırlamakta fayda var. Yazıda yer alan olay ve metinleri SabitFikir’de yayınlanan “2014’te Neler Oldu?” haberinden kendimce bir seçim ve eklemeler yaparak yayınlıyorum. İlgilenenler haberin tamamı için ilgili yazılara bakabilir: I. Bölüm ve II. Bölüm
- “Yüzyıllık Ölüm”: Bu yılın “En Büyük Edebiyat Olayı” sanırım ülkemizde de bir hayli çok sevilen, “büyülü gerçekçilik” deyince akla ilk gelen isim olan Latin Amerikalı yazar Gabriel Garcia Marquez’in 17 Nisan’da hayata veda etmesiydi. Askerden döner dönmez Temmuz ayında “Yüzyıllık Yalnızlık” kitabına başlamış, ancak kitaptan değil de kendi ruhsal motivasyonum yüzünden yarıda bırakmak zorunda kalmıştım. 2015 için dileğim tekrar döküp bu kitabı yeniden okumak. (Marquez İlüstrasyon: Can Çetinkaya)
- Nobel – En Çok Tartışılan Edebiyat Ödülü: 2014 Nobel Edebiyat Ödülü Fransız yazar Patrcik Modiano’nun oldu. Murakami ve Philip Roth taraftarları, bilhassa Anglosakson edebiyat çevresi bu seçimi yerden yere vurdu. Jüri yazarı ”hatıra sanatını akıl almaz insan hikayelerini dile getirmekte ve işgal altında hayatı ortaya çıkarmakta kullanışından dolayı ödüllendirdiklerini” söyledi. Yazar hakkında Sinedebiyatro’da iki çeviri yazı yayınlandı. Bkz. “Patrick Modiano Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Şey” ve “Patrick Modiano’nun Nobel Edebiyat Ödülü Konuşması“.
- Küçük Bir Film: Dünya edebiyatının en önemli kitaplarından biri sayılan, Saint-Exupéry’in Küçük Prens‘inin yeni uyarlamasından ilk fragman yayınlandı. Her ne kadar Küçük Prens fanı olmasam da bu yılın en önemli haberlerinden biriydi bu efsaneci kitabın animasyon filmi çekildiği.
- Memleketimden Edebiyat Manzaraları: Boğaziçi Üniversitesinde Aralık ayında açılan Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi’nin açılış konuşmasını yapan Orhan Pamuk, Komünist Gençlik’ten gelen tepkiler nedeniyle görüntülü video ile konuşmayı tercih etti. Açılış törenine öğrencilerin alınmaması da tartışma yarattı. Gündüz Vassaf, merkezin yönetim kurulundan istifa etti. Yorum yapmaktan imtina ediyorum. Neden iyi niyetle yola çıktığımız her işi biraz elimize yüzümüze bulaştırıyoruz sizce?
- “Devlet”lü Edebiyatı: Kültür Bakanlığının Edebiyat Eserlerinin Desteklenmesi Hakkında Yönetmelik kapsamında hangi yazarlara destek verildiğini ve jüride kimlerin bulunduğunu açıklamaması tartışma yarattı. Ne diyelim? “Yeni Türkiye Edebiyatı” yaratmak için yola devam! Ama yanlış yoldan doğru yere varılmayacağı da ayan beyan ortada değil mi?
- Edebiyatın Vicdanı: 25 Ekim’de birçok edebiyatçının katılımıyla sınıra gidildi ve “Kobane’ye insanlık koridoru açılsın” talebi yükseltildi. 90’lardan sonra edebiyat ve siyaset ilk kez bu kadar yakınlaştı belki de. Edebiyatın ve edebiyatçının vicdanını hep göz önünde tutmamız gerekli…
- Şeker Gibi Film: José Mauro de Vasconcelos’un ünlü eseri Şeker Portakalı, Türkiye’de Mayıs ayında izleyicilerle buluştu. Çocukluğumda okumadığıma hayıflandığım kitapların başında geliyor bu eser, ama büyüyünce filmini de izlemedim. Ama meraklıları çok, bildiğim için bu listeye almayı uygun gördüm.
- Edebiyat Bakanlığı Neden Yok?: İstanbul, Dünya Kitap Başkenti olmak için adaylığı koydu. Öte yandan Kültür Bakanlığı, Yıldız Sarayı’nda yer alan Edebiyat Müzesini kapattı. Ne çok siyaset konuşuyoruz değil mi edebiyat konuşurken?
- Dokuzuncu ve Son Kural: Chuck Palahniuk, ünlü kitabı Dövüş Kulübü‘nün devamını çizgi roman olarak getireceğini açıkladı. Filmde Dövüş Kulübü’nün sekiz kural vardı, görünen o ki Palahniuk son kuralı da ekliyor: “Dövüş Kulübü bir çizgi roman olarak biter!”.
- Şiirin Animasyon Hali: Nazım Hikmet’in Salkımsöğüt isimli şiiri illüstratör Ethem Onur Bilgiç tarafından animasyon oldu. Film, 15. Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali’nde ve 21. Uluslararası Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Animasyon ödülünü kazandı. Bu yıl Nazım Hikmet edebiyat dünyasının hakkında en çok konuştuğu yazarlarımızın başında geliyor.
2015’de daha nitelikli ve verimli bir edebiyat dileğiyle… Herkese mutlu yıllar!
Geri bildirim: 2014 Yılının Öne Çıkan Kitapları | sinedebiyatro