Sinema
Comments 2

2012’nin (İzlediğim) En İyi 10 Filmi

Bir yıl daha biterken yine son günlere listeler damgasını vurdu. Her ne kadar listeler nesnel olduğu kadar öznel, kapsayıcı olduğu kadar dışarıda bırakıcı olabilse de, adettendir diyip, Sinedebiyatro olarak yılın en iyilerini hatırlayalım istedim. İzlediğim ve diğer listelerde üst sıralara yerleşen filmleri kendi beğenilerim ölçütünde bu listeye almadım, ayrıca Anna Karenina ve bizden Araf başta olmak üzere bu yılın çok konuşulan filmlerini de izleme fırsatı bulamadığım için bu listeye dahil etmedim. Filmlerin yanında kendi puanlarımı da ekledim. Buyrun efendim, bu yılın bana göre en iyi filmleri listesine…

Happy2013

10. Cennetteki Çöplük (7/10): Fatih Akın’ın “memleketi” üzerine çektiği bu önemli belgesel Çevre bakanımızın “O işine baksın!” çıkışına tokat gibi bir cevap niteliğindeydi. Trabzon’un Çamburnu ilçesine bir çöplük sahası inşa edilmesini konu alan belgesel ülkemizde çevrenin nasıl katledildiğini önemli bir yönetmen eliyle kayda geçirmesi bakımından dikkate değerdi…

9. Ai Wei Wei (Asla Pişman Olma) (7,4/10): Her ne kadar ülkemizde gösterime girmese de Filmekimi’nde izlediğim bu belgesel Çinli muhalif sanatçı Ai Wei Wei’nin iktidar karşıtı mücadelesini konu alan önemli ve hoş belgesellerden birisiydi. Sanat ve siyaset arasındaki ilişkiyi göstermesi, küreselleşen Çin’de çekilen sancıları ve sansürü aktarması bakımından bu yılın en iyilerinden birisi…

8. Tepenin Ardı (7,5/10) : Emin Alper bu ilk yönetmenlik denemesiyle çok sayıda uluslararası ve ulusal yarışmadan ödülle döndü. Sinemamızda “öteki” meselesini irdeleyen film, aldığı ödül sayısından daha az sinemada gösterime girmesiyle Türkiye’de bağımsız sinema meselesini gündeme taşımasıyla da çok konuşuldu.

7. Gözetleme Kulesi (7,6/10) : İlk belgesel filmi Oyun, sonrasında 11’e 10 Kala filmleriyle dikkatleri çeken Pelin Esmer’in son filmi Gözetleme Kulesi, sert gerçekçiliği, başarılı görüntü yönetmenliği ve önemli meselesi ile bu yılın en iyi yerli yapımlarından birisiydi. Film hakkında blogda yer alan değerlendirme yazısını okuyabilirsiniz.

6. Utanç (Shame) (7,7/10): Yine bir 2011 yapımı olan film, Steve McQueen’in önemli siyasal filmlerden Açlık sonrası, sinema dünyasına kendini kabul ettirmesini sağlayan film oldu. Pek işlenmeyen konularda sert ve gerçekçi filmlere imza atan McQueen’in bu ikinci filmi hakkında blogdaki yorumum (Yazı İngilizce’dir).

5. Melancholia (7,8/10): Lars Von Trier’in çok tartışılan Anti-Christ’inden sonra gelen ve Cannes’da geçtiğimiz yıl Altın Palmiye için yarışan film 2012’de gösterime girmişti. Bu yılın 21 Aralık Maya takvimi ve kıyamet söylentileriyle ve zamanın Marduk gezegeni macerası düşünüldüğünde bu yılın önemli filmleri arasında rahatlıkla gösterilebilir.

4. Elena(7,9/10): Dönüş ve sürgün filmlerinin Rus Yönetmeni Zvyagintsev’in son filmi hem ekonomik olarak gelişmekte olan önemli ülkelerden Rusya’nın bugünkü sosyal ve toplumsal yapısını, hem de kişinin kendi çıkarı söz konusu olduğunda değerler mücadelesini ortaya koyması bakımından önemliydi. Blogdaki değerlendirme yazısı için tıklayınız.

3. Sezar Ölmeli (8,2/10) : Bu yıl Berlin’de Altın Ayı’yı kazanan film, Sheakspere’in klasik eserini müthiş bir şekilde sinemaya uyarladı. Bir hapishane içerisinde adeta tiyatro hissiyatı ve sinemanın bütünlüğünü kurmayı başaran film, oyunculukları da düşünülünce yılın en başarılı işlerinden biriydi.

2. Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir (8,5/10): Türkiye’de belgesele bakışı değiştiren filmlerden birisi oldu. İstanbul’daki kentleş(eme)me sorunsalını irdeleyen en önemli belgelerden birisi olarak tarihimize geçecektir. Belki çok az kişi izledi, ancak DVD’si de çıktığı için yıllar içinde hakettiği itibarı kazanacak bir film.

1. Aşk (9/10): Blogu takip edenler bu sonuca şaşırmayacaktır. Filmekimi sırasında izlediğim ve aradan geçen birkaç ay sonrasında 28 Aralık’ta gösterime giren Amour filmini bu günlerde tekrar izleme hevesindeyim. Aşk; aldığı ödüller, hikayesi, oyunculuklar ve yönetmenliği ile bu yılın bana göre en iyi filmiydi. Aşk hakkında blogdaki yazıyı ve Haneke’nin Fransız Libération gazetesine verdiği röportajın Türkçe çevirisini okuyabilirsiniz.

2 Comments

  1. Geri bildirim: 2014 Yılının Öne Çıkan Filmleri | sinedebiyatro

  2. Geri bildirim: 2013′ün (İzlediğim) En İyi Filmleri | sinedebiyatro

Yorum yapmak ister misiniz?

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s